Eerste namen metaldag bekend voor de Lokerse Feesten

Eerste namen metaldag bekend voor de Lokerse Feesten

©
Amon Amarth, At The Gates, Oathbreaker komen naar de Lokerse Feesten

Harder Better Faster Stronger: zondag 2 augustus wordt een gitzwarte hoogmis voor de zware metalheads! AMON AMARTH heeft zich met een spectaculaire live show verdiend opgewerkt tot nieuwe festival headliner. AT THE GATES speelt integraal en exclusief het meesterwerk ‘Slaughter Of The Soul’. En OATHBREAKER is eindelijk terug en staat deze zomer op slechts 1 Belgisch festival. De ticketverkoop start meteen via www.lokersefeesten.be. Meer namen (ook voor de Red Bull Music room) volgen binnenkort.

 

Combitickets kunnen online aangekocht worden (170€) of bij Dranken Van Eetvelde (165€). De 46eeditie van de Lokerse Feesten vindt plaats van vrijdag 31 juli tot en met zondag 9 augustus 2020. Een overzicht van de bevestigde namen tot nu toe:

 
31/7: Lionel Richie, Dido
1/8: Black Eyed Peas, Craig David presents TS5, Snelle & de Lieve Jongens Band
2/8: Amon Amarth, At The Gates, Oathbreaker
3/8: Snow Patrol, Supergrass, Seasick Steve
5/8: Sum 41, Flogging Molly, Bad Religion, Equal Idiots
6/8: Balthazar, The Libertines
8/8: Clouseau, De Kreuners, André Hazes
 

U en ook wijzelf waren uitermate tevreden over de headliners van onze metaldag, editie 2019. Er was veel volk en u brulde de vele hits woord voor woord mee, tot uw stembanden het opgaven en smeekten om een streepje Sigur Rós. Dit jaar doen we het een tikkeltje anders. Vorig jaar ‘The final countdown’ en ‘Wind of change’, dit jaar zullen de iets minder zoetgevooisde noten van ‘We shall destroy music’ en ‘Deceiver of the gods’ over onze Grote Kaai regeren. We mogen het eindelijk uitspuwen : de Zweedse oorlogsmachine Amon Amarth brengt de metal terug waar hij begin augustus thuishoort, namelijk in Lokeren, postcode 666. Zullen alvast hun meest woeste moshpasjes demonstreren, voor ons podium : Wickie de Viking, Eric de Noorman en Hägar de Verschrikkelijke.

Je moet de teksten van Amon Amarth maar eens uitpluizen, dat is een en al feest voor wie helemaal into die pre-christelijke, Noorse, mythologie is. Of voor wie het cool vindt om een helm met hoorns te dragen in zijn vrije tijd, uiteraard. De muziek die Amon Amarth bij al die avonturen bedenkt is van het type onmetelijk luide herrie. Opwindend, en vooral heel erg populair want tegenwoordig draaft die band op als Vorst Nationaal nog eens moet gevuld worden of wanneer de Graspop Metal Meeting is voorbereid op een massale moshpit. Amon Amarth op de Lokerse Feesten, zondag 2 augustus. Het is een overwinning van de decibels, van de brutaliteit, van de nieuwe garde headliners binnen de heavy metal. Kortom, een wind of change die u de dame van de boekhouding of de kokette buurvrouw misschien toch beter bespaart.

Wij herinneren ons het vorige concert van At The Gates op ons podium alsof het pas twee jaar geleden is. Vooral omdat het effectief in 2018 wás dat At The Gates hier het brutaalste optreden in de geschiedenis van dit festival speelde.  Het was zo een zomerdag die een Australische hittegolftemperatuur reduceert tot een lentebriesje. Zanger Tomas Lindberg hield het drie kwartier stoer vol, zag minstens drie liter zweet via zijn bilnaad door zijn broekspijp lopen maar brulde zo hard dat alle nochtans welgekomen wolken een omweg via Frankrijk verkozen. At The Gates maakte die dag danig indruk dat we onze tinnituspraatgroep sindsdien beginnen met een weesgegroetje voor een van hun platen. Nu u het toch vraagt, “Slaughter of the soul” heet dat album, het kwam uit in 1995 en is er verantwoordelijk voor dat ons beeld van Zweden niet langer wordt bepaald door Twee maal drie is vier wiedewiedewiet en twee is negen.  Naïef dat we waren dachten wij dus oprecht dat iedereen in Zweden fulltime met een Colgateglimlach rondloopt, de meisjes mooi en blond zijn en elke jongen op Bjorn Borg lijkt.

Tot we “Slaughter of the soul” dus voor het eerst hoorden.  De dunne loopt na al die jaren nog steeds uit onze darmen door de schreeuwende brutaliteit die Lindberg en zijn maten hier luidkeels braken. Een “Reign in blood” van de jaren 90, erkend door instituut Rolling Stone dat het werkstuk op nummer 79 van zijn Greatest metal albums op all time plaatste. Let op, dan moet je weten dat de gespecialiseerde pers gewag maakt van melodieuze death metal. Melodieus. Hou dat woord in gedachte wanneer u de plaat voor het eerst hoort, er staat u een verrassing te wachten die enkel met een valium in te tomen is.  Bij de Snor van Lemmy, wat een heerlijke intense herrie produceert At The Gates op dat album, meteen het hoogtepunt van hun discografie.  At The Gates komt dus terug naar Lokeren en zal geen spatje genade tonen wanneer ze die legendarische LP integraal spelen. De wolken lieten al weten dat ze op verlengd weekend gaan naar het Gardameer in Italië. Tip : het schijnt daar rustig te zijn, nood aan valium is er onbestaande en iedereen loopt er rond met een Colgateglimlach.
 

Het vorige concert van Oathbreaker bij ons in Lokeren blijft nog steeds een zwarte bladzijde in de geschiedenis van de lokale natuurbewegingen. De angstaanjagende herrie die de band toen meende te moeten produceren heeft die avond namelijk het leven gekost aan de 42 laatst overgebleven zwarte durmezwanen, sierlijke watervogels met een grote bek en een donkere glans. Het dier is definitief uitgestorven, iets wat wij als organisator ten diepste betreuren. Oathbreaker was die avond nochtans zo afbeulend indrukwekkend dat het ons verbaast dat men er nog altijd geen storm naar heeft vernoemd, in plaats van steevast voor onnozele namen als Dennis of Ellen te kiezen.  Zangeres Caro Tanghe – sierlijk, grote bek, pekzwarte glans – en haar troepen doen live wat ze ook op plaat al zo goed doen : onmenselijk hard beuken tot je biologische klok in de touwen hangt maar een en ander wél verzachten met intiemere stukken die functioneren als glijmiddel.

Strelen en boksen, brullen en fluisteren. Maar dan met een felheid die in veel landen een gevangenisstraf oplevert.  Oathbreaker heeft net een sabbatjaar – een Black Sabbathjaar heet dat in metalkringen – achter de rug dus worden zij verondersteld van deze zomer twee keer zo hard toe te slaan. De band speelt bij ons op de mainstage, in het kader van de metaldag. We gingen ze eerst voor Black Eyed Peas plaatsen maar na een korte beluistering van LP “Rheia” (2016) moesten Will.I.AM en Apl.de.ap op doktersadvies drie dagen platte rust nemen met een warm washandje op hun voorhoofd.  Oathbreaker in Lokeren dus, op zondag 2 augustus. En als u ons nu wilt excuseren, wij moeten naar een vergadering met een lokale natuurbeweging. Die zijn namelijk in paniek omdat Oathbreaker terug naar Lokeren komt, terwijl de nog slechts 35 overgebleven geel/wit/zwart gevlekte durmesalamanders net dan in de buurt broeden.

 

Related bio's: