Antwerp Pride 2022 gaat op zoek naar QUEERTOPIA

Antwerp Pride 2022 gaat op zoek naar QUEERTOPIA

© Antwerp Pride
Vijftiende en volledige editie Antwerp Pride gaat op zoek naar QUEERTOPIA

Voor hun vijftiende verjaardag, van 10 tot en met 14 augustus, plant Antwerp Pride een volledige editie mét parade en festivals op nieuwe locaties. Als thema kijkt Antwerp Pride naar de toekomst en gaat op zoek naar QUEERTOPIA. Hoe ziet de ideale LGBTQIA+ wereld eruit binnen vijftien jaar?

 

“Een vijftiende verjaardag is meestal een moment om terug te blikken op het verleden,” zegt Antwerp Pride voorzitter Bart Abeel. “En hoewel er sinds de eerste Antwerp Pride in 2008 heel wat veranderd is voor de LGBTQIA+ gemeenschap in onze stad, willen we dit jaar resoluut naar de toekomst kijken.”

Daarom stelt de organisatie zichzelf en de gemeenschap de vraag: hoe zal de samenleving en onze LGBTQIA+ gemeenschap er binnen vijftien jaar uitzien? En vooral: hoe willen we dat onze maatschappij er in 2037 uitziet? 

Die vraag stellen, roept meteen een reeks andere prikkelende vragen op.

Zal er in 2037 nog een Antwerp Pride nodig zijn? En zoja, hoe moet die eruit zien? Komen er nog letters bij onze LGBTQIA+ gemeenschap of hebben we een andere naam? Is ons taalgebruik tegen dan genderneutraal? En de mode? Hebben transpersonen tegen dan meer autonomie over hun transitie? Hebben we in 2037 een gay Rode Duivel? Is er dan nog steeds discriminatie op de arbeidsmarkt tegenover queer personen van kleur? Zoeken we nog seks via apps? Kunnen mensen van hetzelfde geslacht tegen dan huwen voor de kerk? Zullen we nog altijd uit de kast moeten komen? Wie wint Rupaul’s Drag Race in 2037? Zullen er nog gay bars zijn of hoe zullen we uitgaan? Zorgen we dan beter voor elkaar?...

Kortom, Antwerp Pride gaat dit jaar op zoek naar de ideale LGBTQIA+ samenleving. 

Antwerp Pride gaat op zoek naar QUEERTOPIA.

“Een samenleving maken we met zijn allen,” gaat Bart Abeel verder. “Dus is het goed om eens op een langere termijn dan de waan van de dag te denken. We nodigen iedereen uit om mee te denken en te dromen over QUEERTOPIA. De vragen hierboven en nog vele anderen zullen we opwerpen in ons magazine, op onze social media, tijdens debatten, gesprekken en andere activiteiten tijdens Antwerp Pride. Maar er zullen vast nog meer vragen opduiken in de komende maanden. Niet dat we tot een slotconclusie zullen komen. QUEERTOPIA is niet zozeer de bestemming, maar de reis ernaar toe.”

Hoewel we naar de toekomst kijken is er ook een link met de gouden eeuw van onze stad. Het filosofisch werk Utopia uit 1516 van de Engelse humanist Thomas More begint immers op de Handschoenmarkt in Antwerpen.

De vijftiende editie van Antwerp Pride vindt dit jaar plaats van woensdag 10 tot en met zondag 15 augustus en de organisatie plant een volledige editie dus met een parade en met een Love United Festival op zaterdag en Closing Festival op zondag. 

Aan het programma wordt momenteel nog gewerkt en dat zal later bekend gemaakt worden.

Wel zal er gefeest worden op twee nieuwe locaties. De nieuw aangelegde kaaien ter hoogte van de De Gerlachekaai wordt het grote festivalterrein. De Sint-Andriesplaats krijgt eveneens een regenboog invulling.

“We blijven natuurlijk met twee woorden spreken,” zegt Abeel. “Maar volgens de virologen mogen we ons toch opmaken voor een zomer waarin opnieuw meer mogelijk zal zijn. Na twee light edities omwille van de gekende redenen, hopen we ons derde lustrum met alle toeters, pluimen, glitter en iedereen in de stad te kunnen vieren.”

 

Related bio's:
Meer nieuws over: