De VRT investeert in Vlaamse 'corona-bestendige' fictie

De VRT investeert in Vlaamse 'corona-bestendige' fictie

© VRT
Eén bestelt vier minireeksen van eigen bodem.

De Vlaamse audiovisuele productiesector heeft het momenteel erg moeilijk door de corona-crisis. De VRT wil de sector ondersteunen en daarom investeert Eén in 'covid-bestendige' fictie, gemaakt door Vlaamse productiehuizen.

 

 

Door de corona-maatregelen liggen de opnames van vele fictiereeksen over de hele wereld stil. Ook in Vlaanderen en bij de VRT staan allerlei opnames on hold. Toch wil Eén de Vlaming ook de komende tijd blijven verrassen met goede fictie van eigen bodem: het net gaat daarom op zoek naar drie 'covid-proof' mini-fictiereeksen van telkens vier afleveringen van zo'n 25 à 30 minuten. Eén wil daarvoor samenwerken met Vlaamse productiehuizen. Ze zullen dit najaar alle drie te zien zijn op Eén. Een vierde reeks die Eén zal uitzenden, wordt 'Lockdown'. Daarvoor slaan twaalf regisseurs de handen in elkaar. Ze zullen elk een op zichzelf staand verhaal met twee personages brengen, in eenzelfde setting.

 

 

De hele audiovisuele sector - van regisseurs over scenaristen en klankmensen tot schminksters - kreunt onder de corona-crisis. Het is niet evident om fictie te maken met de geldende veiligheidsmaatregelen en wanneer er anderhalve meter afstand tussen acteurs bewaard moet worden. Het is ook onduidelijk wanneer er weer gedraaid zal kunnen worden zonder die maatregelen. Anderzijds toont de Vlaamse productiesector zich in deze corona-tijden van zijn de meest creatieve kant. Bij Eén kwamen meteen verschillende voorstellen binnen voor fictiereeksen waarbij het verhaal en de manier van werken is afgestemd op de geldende corona-maatregelen. Die creativiteit inspireerde Eén om aan het einde van dit jaar vier mini-fictiereeksen te programmeren.
Met de investering in 'covid-bestendige' fictie wil Eén beklijvende en aangrijpende fictie maken die op korte tijd en volgens de huidige corona-maatregelen kan worden gedraaid. Daarbij wil het net focussen op verhalen die niet rond corona draaien en dus tijdloos zijn. Zo wil de VRT een sector blijven ondersteunen die het op dit moment erg moeilijk heeft, maar die wel uiterst belangrijk is voor de toekomst van de audiovisuele producties in Vlaanderen.

 

 

Olivier Goris, netmanager Eén: "Fictie is zonder twijfel het genre dat het hardst getroffen is door de corona-crisis. De hele productiesector zoekt naar manieren om op een veilige manier te kunnen draaien. Zo deden we bij Eén al tests met 'Thuis' en 'Dertigers', om deze bestaande reeksen weer op te starten. Maar we merken dat er ook veel creativiteit bruist in de sector, ideeën voor nieuwe formats die perfect te draaien zijn volgens de huidige maatregelen. Daarbij gaan we niet voor compromissen: we willen straffe fictie brengen volgens de traditie van Eén, met een goed verhaal en sterke acteurs – maar die wel gemaakt kan worden in deze moeilijke tijden."

 

 

Eén van de vier minireeksen op Eén wordt 'Lockdown', een idee van regisseurs Gilles Coulier en Maarten Moerkerke. Lockdown is een coproductie van de productiehuizen De Wereldvrede en Lecter Scripted Media. De reeks vertelt twaalf op zichzelf staande verhalen met telkens twee personages, elk aan een kant van het glas in de bezoekruimte van een gevangenis dat hen - maar ook hun wereld – scheidt.

 

 

De initiatiefnemers Gilles Coulier en Maarten Moerkerke zullen ieder één van de tien minuten durende afleveringen regisseren Daarnaast hebben ze tien andere regisseurs - vijf vrouwen en vijf mannen - uitgenodigd om elk met hun eigen scenarist, cast en crew een aflevering te komen opnemen in één identieke, corona-proof setting. Zo zullen dus twaalf regisseurs, twaalf schrijvers en twaalf crews de handen in elkaar slaan voor dit project. Elk kortverhaal van Lockdown zal dan ook een eigen stijl en toon hebben, afhankelijk van de betrokken ploeg.

 

 

Gilles Coulier en Maarten Moerkerke: "‘Lockdown’ is voor ons een krachtig bewijs van de veerkracht en solidariteit binnen onze sector in de huidige moeilijke omstandigheden. Maar tegelijkertijd grijpt deze reeks net dit momentum door op een ongeziene manier lokaal én internationaal actief Vlaams talent, dat nu meestal thuis of in België vertoeft, bijeen te brengen in éénzelfde productie. We zijn dan ook heel blij dat Eén dit initiatief omarmt en zien hierin een bevestiging van het signaal dat we met deze reeks willen geven.

 

 

De volgende regisseurs zullen ieder een aflevering van Lockdown maken:
• Kaat Beels (Clan, Beau séjour, Façades)
• Michaël Roskam (Rundskop, Le fidèle, The drop)
• Dorothée Van Den Berghe (My queen Karo, Rosie & Moussa)
• Jan Eelen (Callboys, Het eiland, De ronde)
• Frederike Migom (Binti)
• Jonas Govaerts (Welp, Tabula rasa)
• Flo Van Deuren & Kato De Boeck (gelauwerde kortfilms Bamboe en Provence)
• Wouter Bovijn (De twaalf)
• Christina Vandekerckhove (Rabot)
•  Robin Pront (D’Ardennen, De bende van Jan De Lichte)
• Gilles Coulier (Bevergem, De dag, War of the worlds)
• Maarten Moerkerke (13 geboden, De bende van Jan De Lichte, De luizenmoeder)

 

 

Daarnaast zal Eén dit najaar dus nog drie andere reeksen programmeren, waarvoor het samenwerkt met verschillende productiehuizen.
Ook bij de andere VRT-zenders zorgt de corona-situatie voor veel creativiteit, waarmee de openbare omroep ook de fictiesector stimuleert. Zo kondigde Ketnet vorige week al aan dat het net de innovatieve sitcom 'Ik u ook' zal maken met Eyeworks. De fictiereeks wordt gemaakt met acteurs die in het dagelijkse leven in elkaars 'bubbel' leven, waardoor er kan worden gedraaid zonder rekening te moeten houden met de anderhalve meter afstand.

Related bio's:
Tags:
VRT, Eén