Hooverphonic met 'The Wrong Place' voor België naar Eurovisiesongfestival

Hooverphonic met 'The Wrong Place' voor België naar Eurovisiesongfestival

© Zeb Daemen
Vanochtend hebben Hooverphonic en de VRT het nummer en de videoclip gelost.

Vanochtend hebben Hooverphonic en de VRT het nummer en de videoclip gelost waarmee de band voor ons land naar het Eurovisiesongfestival trekt: The Wrong Place. Geike Arnaert, Alex Callier en Raymond Geerts kwamen er in primeur over vertellen bij radiozender MNM. 

De song

The Wrong Place werd geschreven door Alex Callier en de Waalse Charlotte Foret, die hij opmerkte door haar indie successingle Wasted Time

Alex Callier over de song: Tijdens een schrijfsessie met Charlotte hoorden we Johnny Cash op de radio. Al lachend gaven we onszelf de uitdaging om in de song een stukje tekst over Johnny Cash te zetten. Dat resulteerde in ‘Don’t you ever dare to wear my Johnny Cash T-shirt’. De rest van de song is rond die lyric geschreven.”

Met The Wrong Place bewijst Hooverphonic alweer dat het meester is in het heruitvinden van zijn eigen iconische geluid.  

“We hebben de song helemaal niet geschreven met het Eurovisiesongfestival in gedachten, maar toch kwam het nummer telkens weer bovendrijven bij de selecties. Het liet ons maar niet los.”

Zoals we gewend zijn van Hooverphonicis ook dit nummer opnieuw de ‘soundtrack van een niet-bestaande film’. De tekst is geïnspireerd door Lee Hazlewood, de schrijver van ‘These Boots Are Made For Walkin’ van Nancy Sinatra, en talloze andere klassiekers. Het vleugje sarcasme, de nodige humor en de uitgesproken attitude zijn daar het resultaat van. 

De videoclip

Meteen lieten Hooverphonic en de VRT ook de videoclip op de wereld los. Een samenwerking met een topcrew vol grote namen: Jan Boon, internationaal documentaire- en commercials director die onder andere al de clips van Badaboum en Amalfi verzorgde; Anton Mertens als Director of Photography (DOP) gekend van onder andere War of the Worlds, de prestigereeks VersaillesBeau Séjour en verschillende Netflixproducties; Olivier Merckx (War of the WorldsCordonVersailles) aan de steadicam; Olivier Bisback, de vaste stuntdouble van Jean-Claude Van Damme als tegenspeler van Geike; en Tom Eerebout (Lady Gaga, Kylie Minogue) als stylist. 

HooverphonicHet is wellicht voor sommigen onder ons een herkenbare situatiewakker worden in ‘the wrong place’. Dit hoeft hopelijk niet per se te resulteren in een afgehakt hoofd zoals in deze clip. Deze theatrale, donkere humor is eigen aan Hooverphonic. Dat zagen we onder andere ook bij Jackie Cane. Jan Boon creëerde de perfecte clip bij deze 'scène uit een onbestaande film’. Tarantino meets Tim Burton, een sprookjeswereld die realiteit wordt: visueel helemaal Hooverphonic.

De act

De art direction en de regie van de act worden verzorgd door Ignace D’Haese en Hans Pannecoucke, beiden al jaren vaste waarden in het Hooverphonic-team. Samen met hen zette de groep enkele magische concerten neer in het Sportpaleis, de AB en de Koningin Elisabethzaal. 

Geike, Alex en Raymond worden in Rotterdam op het podium vervoegd door Christa Jerôme, die op het album In Wonderland twee nummers meeschreef en zong, en vaste drummer Arnout Hellofs.

Stylist Tom Eerebout

Tom Eerebout is verantwoordelijk voor de styling van de band in de videoclip, en neemt ook de podiumoutfits in Rotterdam voor zijn rekening. Eerebout is een Belgische stylist en mode-adviseur die studeerde aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Hij werkt al een aantal jaren samen met onder meer Kylie Minogue en Lady Gaga, voor wie hij recent nog de outfit bij de inauguratie van Joe Biden bedacht.

Biografie Hooverphonic

Hooverphonic is een band die graag buiten de lijntjes kleurt. Ze hebben al 25 jaar een eigen, instant herkenbaar geluid. Alex Callier (producer/songwriter) en Raymond Geerts (gitarist) vormen sinds dag één de ruggengraat van de band. Ze hebben in de loop der jaren samengewerkt met een uitzonderlijk getalenteerde, uiteenlopende cast van zangers en zangeressen, en zijn ongelooflijk blij dat ze in het najaar van 2020 herenigd werden met Geike Arnaert, voor velen nog steeds de meest iconische stem van Hooverphonic. 

De groep is door de jaren heen sterk geëvolueerd van donkere, onderkoelde trip-hop op hun debuut in 1996 naar een warmer, meer orkestraal geluid dat soms flirt met psychedelica, dan weer catchy en poppy klinkt, maar steeds aanvoelt als een soundtrack bij een onbestaande film. Met hun ijzersterke live-reputatie en hits als 2Wicky, EdenMad About YouAnger Never DiesAmalfiBadaboum en Romantic touren ze nog steeds de wereld rond. 

Veel nummers belandden op de soundtrack van invloedrijke films en televisieseries, zoals Stealing Beauty, I Know What You Did Last Summer, Permanent Midnight, CSI, Entourage, La Femme Nikita, Cold Case en de recente populaire Netflixserie The Umbrella Academy. Na het afgelaste Eurovisiesongfestival van vorig jaar gaat de band  in mei van 2021 met The Wrong Place naar Rotterdam. Hooverphonic staat op dinsdag 18 mei in de eerste halve finale.

Geike en het Eurovisiesongfestival 

Toen Alex me sprak over het Eurovisiesongfestival dacht ik: ‘Oeps, juist, dat is er ook... Zoveel internationale aandacht, een groots mediagebeuren met alles erop en eraan, is serieus uit mijn comfortzone. Maar stiekem moet ik toch ook wel toegeven dat ik als negenjarig meisje in de tuin zowel Sandra Kim als Liliane Saint-Pierre imiteerde en dat ik ook gefascineerd was door het Eurovisiesongfestival. Meer zelfs, ik denk dat het festival het zaadje heeft geplant waardoor ik zangeres wou worden."

Raymond en het Eurovisiesongfestival 

“Ik had als kind al een band met het Eurovisiesongfestival. In het café van mijn grootmoeder stond een jukebox met alle singles van de verschillende edities. De veelzijdigheid van het festival hebben me van kinds af aan al geboeid. Zowel Non ho l’età (winnaar 1964, Gigliola Cinquetti) en Waterloo (ABBA), als de songs van de Belgen Jean Valé, Louis Neefs en Bob Benny (1959, ook uit Sint-Niklaas), en de vernieuwende song Rendez-vous van Pas De Deux (1983) konden me zeker ook bekoren. Ik kijk er alvast naar uit om België dit jaar in Rotterdam te vertegenwoordigen.”

Alex en het Eurovisiesongfestival 

Als rasechte fan volgt Alex Callier al jarenlang het Eurovisiesongfestival: "Het contrast tussen verschillende culturen, kunst en kitsch, intimistisch en grotesk, cool en camp, maken het festival tot een van de kleurrijkste competities ter wereld. De verschillende gezichten van het festival zorgen ervoor dat heel veel verschillende mensen om heel veel verschillende redenen dit spektakel met veel plezier al jaren volgen. Ik kijk er enorm naar uit het in 2021 voor de eerste keer niet vanuit mijn zetel mee te maken." (lacht)

Het Eurovisiesongfestival vindt dit jaar plaats op dinsdag 18 en donderdag 20 mei (halve finales), met de finale op zaterdag 22 mei en is live te volgen op Eén. Ook online is alles rond het Eurovisiesongfestival te volgen via een.be/songfestival.

Hooverphonic zal optreden in de eerste halve finale, op 18 mei. De organisatie EBU maakte deze week bekend dat het inzet op 'scenario B' voor het Eurovisiesongfestival.