K3 blijft de hits aan elkaar rijgen

K3 blijft de hits aan elkaar rijgen

© dieter dewulf
K3 behoort tot de grootverdieners bij Sabam.

Welke Belgische nummers hebben in 2018 de meeste auteursrechten opgebracht? En hoe deden de Belgische auteurs het in vergelijking met hun buitenlandse collega’s? Auteursvereniging Sabam nam een kijkje naar de cijfers van vorig jaar.

Onderstaande tabellen zijn gebaseerd op de auteursrechten die Sabam in 2018 heeft verdeeld op basis van het gebruik in 2017. Voor alle duidelijkheid, deze rechten gaan naar de auteurs en componisten, niet naar de uitvoerders. Auteurs en componisten krijgen pas een vergoeding wanneer hun werken worden uitgevoerd.

 

Hitmachines

Het valt meteen op dat drie namen de Belgische top 50 domineren: K3, Dimitri Vegas & Like Mike en Lost Frequencies.

De nummers van K3 worden sinds jaar en dag geschreven door Peter Gillis, Alain Vande Putte en Miguel Wiels. Het mannelijke trio, dat morgen tijdens de Eregalerij gehuldigd wordt, staat dan wel minder in de schijnwerpers dan Hanne, Klaasje en Marthe, toch hebben ze al sinds het ontstaan van K3 twintig jaar geleden een zeer grote hand in het aanhoudende succes van de groep.

In de Belgische top 50 vinden we maar liefst zes nummers terug van dit trio, met ‘10.000 luchtballonnen’ als absolute tophit. Daarmee staat geen enkele Belgische auteur vaker in deze top 50. De broertjes Thivaios – beter bekend als Dimitri Vegas & Like Mike – doen het even goed met zes noteringen. Felix De Laet van Lost Frequencies volgt met vijf noteringen.

 

Wedijveren met internationale kleppers

Kijken we naar de internationale lijst, dan zien we dat de drie artiesten ook hier hoge ogen gooien. In België wordt een tophit zoals ‘10.000 luchtballonnen’ even vaak gespeeld als nummers van wereldberoemde artiesten zoals Ed Sheeran en Taylor Swift. Een sterke song, zelfs een Nederlandstalige, kan in ons land dus perfect wedijveren met internationale kleppers.

Miguel Wiels: “Het blijft een beroep achter gesloten deuren. We schrijven, puzzelen, en boetseren aan tekst en muziek. En dan breng je het naar buiten. Altijd spannend! Pas vele maanden later weten we wat het effect is op de mensen die de songs horen.”

 

Related bio's: