MNM gaat opnieuw op zoek naar De Strafste School 2019
MNM gaat opnieuw op zoek naar De Strafste School 2019
Voor de negende keer al begint op VRT-jongerenzender MNM de spannende strijd om de mooiste titel die een middelbare school in ons land kan binnenhalen: die van De Strafste School. Het motto is als vanouds "Grenzen verleg je samen". MNM-dj Tom De Cock en vast jurylid Nora Gharib gaan samen met een waaier aan BV’s op zoek naar die ene school waar les en leut hand in hand gaan en het voor én na de schooluren aangenaam vertoeven is.
Samen grenzen verleggen
Op donderdag 7 mei weten we welke school het GO! Atheneum in Aalst opvolgt als De Strafste School. Maar veel belangrijker dan de titel winnen is de weg ernaartoe. De wedstrijd is meer dan spektakel op radio en internet. MNM wil met De Strafste School zo veel mogelijk scholieren samenbrengen en engagerenom als groep boven zichzelf uit te stijgen. Samen straf zijn, samen grenzen verleggen, talent ontdekken, ontplooien en inspireren: het gebeurt elke dag in duizenden klaslokalen. MNM zet met veel plezier elk jaar een vergrootglas op alle verbondenheid en jeugdig enthousiasme dat leeft in de Vlaamse en Brusselse middelbare scholen.
Rino Ver Eecke, nethoofd MNM:
"Het is bij elke editie altijd weer meeslepend om te zien hoe leerlingen, leerkrachten en directie massaal de handen in elkaar slaan om samen De Strafste School te worden. Het is dan ook een voorrecht om vanuit MNM het talent in al die duizenden klaslokalen te kunnen stimuleren én etaleren. Zo krijgt de school - als warme plek voor jonge mensen - de aandacht die ze verdient."
Deelnemen doe je zo
Inschrijven doen scholen heel eenvoudig door vóór 28 maart op mnm.be een filmpje achter te laten waarin ze tonen dat hun leerlingen en leerkrachten samen straf zijn. 15 geselecteerde scholen krijgen in de week van 23 april Tom, Nora én hun bekende gastjuryleden op bezoek voor een feestelijke rondleiding. Zij kiezen De Strafste School 2019, die op 7 mei tijdens een zenuwslopende ontknoping de trofee krijgt uit handen van onderwijsminister Hilde Crevits.
Hilde Crevits, Vlaams minister van Onderwijs:
"Onze leerlingen, leerkrachten en directies zijn grensverleggend. Ze leren samen, ze werken samen, ze ontspannen samen. Ze doen dat elke dag en dat is straffe kost. Uitkijkend naar een mooie toekomst. Mijn bezoeken aan De Strafste School zijn elk jaar opnieuw een hoogtepunt: spannend en vaak een tikkeltje uitdagend. Doet je school ook mee aan De Strafste School? Wie weet mag ik jullie komen feliciteren."
De jury
Veteraan Tom De Cock (MNM) en Nora Gharib (Patser-boegbeeld en online icoon) gaan samen op zoek naar De Strafste School 2019. Elke dag is er ook een gast-BV van de partij. Dit jaar gaan MNM-dj Brahim, Tik Tok-bekendheid Stien Edlund, Walter De Donder (de Burgemeester uit Samson & Gert), voetbalster Imke Courtois en rappers Saïd en Salah van SLM mee.
Ze krijgen elke dag gezelschap van een leerling uit De Strafste School 2018, hetGO! Atheneum in Aalst, die als ervaringsdeskundige in de jury zetelt. Samen bezoeken ze 15 scholen op 5 dagen tijd.
MNM-dj Tom De Cock, juryvoorzitter (volgde Latijn-Wetenschappen en later Germaanse Talen):
"Wat ooit als een wild idee aan de keukentafel begon, is intussen een project dat een heel team zeer na aan het hart ligt. De roadtriplangs al die scholen is elk jaar opnieuw bijzonder intens. De positieve energie die achter al die schoolpoorten verborgen zit blaast mij zelfs bij jurybezoek 120 nog moeiteloos van mijn sokken. We zijn niet vaak genoeg fier op ons onderwijs, op alles wat er wél goed gaat tussen leerlingen en leerkrachten. Daar zet ik met veel plezier het vergrootglas op."
Nora Gharib, vast jurymaatje van Tom De Cock (volgde Sociaal-Technische Wetenschappen en een opleiding tot schoonheidsspecialiste):
"Ik ben ongelooflijk blij dat ik er dit jaar weer bij ben. Ik ben nog steeds onder de indruk van de vorige editie! De leukste momenten waren de scholen waar je zag dat ze ook zonder het jurybezoek samenwerkten en er een leuke plek van maakten. Waar het feestje nog doorging wanneer wij al lang naar huis waren. Ook dit jaar hoop ik weer van die scholen te zien."
MNM-dj Brahim, jurylid (studeerde in volle Idool-gekte af aan de sportschool):
"Ik wil heel graag heel originele dingen zien, ik wil verbaasd zijn door wat die fantastische jongeren zoal kunnen fixen op hun school. Ik wil onder de indruk kunnen zijn."
Imke Courtois, jurylid (studeerde Humane Wetenschappen en voetbal aan de topsportschool):
"Er wordt mij verteld dat we op praalwagens door de school gereden worden, en het lijkt me vooral leuk om nog eens naar de middelbareschooltijd te gaan!"
Saïd en Salah (SLM), juryleden (Saïd volgde Humane Wetenschappen, Salah volgde Secretariaat-Talen):
"Wij zijn jurylid van De Strafste School omdat wij zelf nooit op school hebben gezeten. Grapje! Wij doen mee omdat we het superbelangrijk vinden om creatief je positie op school in te nemen, en om onze jongeren te ondersteunen. Wij stimuleren school: studeren is belangrijk!"
Stien Edlund, jurylid (zit in haar laatste jaar Latijn-Wetenschappen):
"Ik zetel in de jury omdat ik zelf ook nog op school zit en ik zou wel eens willen zien hoe het er op andere scholen aan toegaat."
Walter De Donder, jurylid (studeerde Handel tot zijn vijftiende en ging dan werken voor de spoorwegen):
"Ik ga er speciaal op letten dat het heel gezellig, plezant en plezierig is. Ik wil een feest!"
De prijs
De Strafste School 2019 wint in de eerste plaats de titel en erkenning. MNM adopteert de school een jaar lang, en ondersteunt leerlingen en leerkrachten waar mogelijk. Enkele uren na de bekendmaking op 7 mei barst in de winnende school een live radiofeest los, met op het podium de crème de la crème van de pop en urban scene. Wie er precies op de affiche staat is nog een goed bewaard geheim.
De Strafste School in cijfers
De Strafste School is de enige wedstrijd in haar soort voor middelbare scholen in Vlaanderen en Brussel. Deze negende editie belooft de spannendste editie ooit te worden.
Het wedstrijdverloop evolueerde in de loop der jaren. Bij de eerste editie bezocht de jury 5 scholen. In 2018 waren dat 15 scholen in alle provincies. Vorig jaar toonden meer dan 10 000 scholieren en honderden personeelsleden zich van hun strafste kant.
In totaal bezocht Tom De Cock – het langst dienende jurylid – al meer dan 100 scholen in alle uithoeken van het land. Dat is goed voor maar liefst 45 000 leerlingen uit ASO-, TSO-, BSO-, KSO- en BuSO-onderwijs die aangesproken werden op hun individuele en collectieve talenten. Er zijn meer dan 1000 scholen die in aanmerking komen, dus Tom is nog lang niet uitgetourd.
De Strafste School: alle winnaars
- 2011: Sint-Niklaasinstituut Kortrijk (vandaag RHIZO)
- 2012: Instituut Heilige Familie, Sint-Niklaas
- 2013: ASO Spijker, Hoogstraten
- 2014: Middenschool Zelzate
- 2015: PTS Mechelen
- 2016: Stedelijk Lyceum Lamorinière, Antwerpen
- 2017: Sint-Bavohumaniora, Gent
- 2018: GO! Atheneum Aalst
Volg De Strafste School
- Jurybezoeken vanaf 24 april in De Strafste School om 16.00 uur op MNM.
- Grote finale op dinsdag 7 mei in de Grote Peter Van de Veire Ochtendshowom 06.00 uur op MNM.
- Live radiofeest op dinsdag 7 mei live vanuit De Strafste School om 16.00 uur op MNM.