Niels Destadsbader en Angèle geven op 25/09 startschot van KickCancer

Niels Destadsbader en Angèle geven op 25/09 startschot van KickCancer

© Photonews
solidariteitsloop RUN TO KICK: “Dit jaar willen we 1 miljoen euro inzamelen”

Op 25 september 2022 vindt de vijfde editie van RUN TO KICK plaats aan de voet van het Atomium. Niels Destadsbader geeft het startschot van de jaarlijkse solidariteitsloop van KickCancer, de Belgische stichting die strijdt tegen kinderkanker. Ook andere bekende gezichten zullen aanwezig zijn: meter Angèle en vader en zoon Jacques en Kevin Borlée lopen mee. Het doel is om 1 miljoen euro in te zamelen om vijf Europese onderzoeksprojecten voor betere behandelingen voor kinderen met kanker te financieren. Het is dit jaar voor het eerst dat alle geselecteerde projecten ook openstaan voor Belgische patiëntjes. Inschrijven om zelf mee te lopen kan nog tot en met 21 september.

Méér kinderen genezen en bijwerkingen verminderen

RUN TO KICK maakt deel uit van FIGHT KIDS CANCER, een gezamenlijk initiatief van patiëntenorganisaties uit vier Europese landen (België, Frankrijk, Luxemburg en Italië). De ambitie van de samenwerking: de strijd tegen kinderkanker een extra duwtje in de rug geven door zoveel mogelijk geld in te zamelen voor onderzoeksprojecten. Twee doelen staan voorop bij deze projecten: meer kinderen genezen en de langetermijnbijwerkingen van kanker bij kinderen elimineren. Samen met Kriibskrank Kanner Fondatioun (Luxemburg), Imagine for Margo (Frankrijk) en Fiagop (Italië) engageert KickCancer zich om dit jaar 4,75 miljoen euro in te zamelen voor de financiering van vijf onderzoeksprojecten. 

Belgische patiënten zullen voor het eerst toegang hebben tot de vijf FIGHT KIDS CANCER-onderzoeksprojecten die geselecteerd werden door onafhankelijke internationale experts.

Kinderen niet in de kou laten staan

Waarom is er nood aan extra onderzoek? Volgens academici en kankerspecialisten is er een duidelijk tekort aan innovatieve therapieën. Niet een gebrek aan kennis, maar aan middelen, is de oorzaak voor de tekortkomingen van de bestaande behandelingen.

“Dankzij de financiële steun van KickCancer slagen we erin om cruciale klinische proeven naar ons land te halen. Zo kunnen Belgische kinderen met onder meer neuroblastoom en verschillende vormen van leukemie in hun vertrouwde omgeving deel uitmaken van de internationale zoektocht naar nieuwe en innovatieve behandelingen. Deze behandelingen beschikbaar maken voor zoveel mogelijk kinderen is de beste strategie om de kans op genezing te verbeteren. De jaarlijkse financiële steun van KickCancer is en blijft cruciaal, zowel voor kinderen getroffen door kanker als voor de medici en onderzoekers die kanker bij kinderen de wereld uit willen helpen!”, zegt Bram De Wilde, kinderoncoloog aan de UZ Gent.

Innovatie toegankelijk maken voor Belgische patiënten

Het feit dat Belgische kinderen dit jaar kunnen deelnemen aan alle onderzoeksprojecten ziet KickCancer-oprichtster Delphine Heenen als een belangrijke primeur. 

“Het belang van innovatie voor Belgische kinderen met kanker mag niet onderschat worden. Alle innovatieve behandelingen, waar de media bol van staan, zijn namelijk enkel gericht op volwassenen en helaas niet geschikt voor kinderen. Bovendien vormen de negatieve langetermijneffecten van deze behandelingen - denk maar aan groeiachterstand, leerachterstand, chronische ziekten op latere leeftijd, amputatie…- een groot probleem. Met deze nieuwe onderzoeksprojecten hebben Belgische kinderen ook de kans om toegang te krijgen tot innovatie”, vertelt Heenen.

RUN TO KICK 25/09: solidariteitsloop tegen kinderkanker

KickCancer organiseert op 25 september de vijfde editie van RUN TO KICK in het Osseghempark (naast het Atomium) in Brussel. Iedereen kan zijn of haar steentje bijdragen om de onderzoeksprojecten mee mogelijk te maken. Hoe meer mensen die dag hun loopschonen aantrekken en deelnemen (2, 5 of 10 km), hoe meer geld aan de projecten kan worden geschonken. Wie zelf wil meelopen, maakt een fundraisingpagina aan op de website van RUN TO KICK. Die kan je gemakkelijk met vrienden, familie en kennissen delen. 

Na het recordbedrag van de vorige editie van 725 duizend euro, is het streefdoel dit jaar verhoogd naar 1 miljoen euro. Dankzij partners en hoofdsponsors zal het geld dat RUN TO KICK oplevert integraal naar de vijf Europese onderzoeksprojecten van FIGHT KIDS CANCER gaan. “Al lopend, sprintend, wandelend, of door een vriend te steunen of ons te sponsoren kan je meehelpen om kinderkanker ver weg te sjotten!”, aldus de stichting KickCancer.

Startschot door Niels Destadsbader, Angèle en familie Borlée lopen mee

KickCancer krijgt tijdens het event de steun van haar topambassadeurs. Angèle, die sinds 2019 meter is van de stichting, loopt voor de tweede keer mee om kinderkankeronderzoek te steunen. Ze zal samen met Niels Destadsbader, sinds 2021 peter van KickCancer, om 11 uur het startschot geven. 

“Als peter van KickCancer kon ik er vorig jaar tijdens RUN TO KICK niet naast kijken: het gevoel van solidariteit en samenhorigheid is op dit event zo hard te voelen. Het brengt mensen samen met een zeer oprechte en hoopvolle boodschap. Dat ik opnieuw KickCancer mag vertegenwoordigen in haar missie om onderzoek naar kinderkanker te financieren, maakt me dan ook heel fier”, klinkt het bij Niels Destadsbader.

"Ik ben trots en blij om voor het derde jaar op rij de stichting KickCancer, die strijdt voor kinderen en jongeren met kanker, te steunen. Iedereen die deelneemt aan RUN TO KICK helpt ons om geld in te zamelen voor onderzoek voor jonge kankerpatiënten. Dit jaar willen we één miljoen euro inzamelen. We zullen de hulp van iedereen dus nodig hebben om dit te kunnen bereiken! Graag afspraak op 25 september om 11 uur aan het Atomium voor de start van de loop!”, zegt Angèle enthousiast.

RUN TO KICK is dus niet gewoon een loopwedstrijd, maar een gezellige familiedag die getroffen families een hart onder de riem steekt. Ook de atletische familie Borlée toont enthousiasme voor dit project. Vader Jacques en Kevin zullen op 25 september zorgen dat alle deelnemers een goede warm-up doen. Daarna lopen ze zelf ook twee kilometer om hun steentje bij te dragen aan onderzoek voor kinderen met kanker.

Familiale festivalsfeer: animatie, food en slotceremonie

Lopers en supporters zijn van harte welkom op RUN TO KICK vanaf 9 uur. Doorheen de dag zijn er verschillende hapjes en drankjes verkrijgbaar in het festivaldorp, van partners zoals Knees to Chin, Tero, El Camion, Dolce Gusto, Froui, Tartes de Françoise en vele andere. Voor de allerkleinsten is er de Kids Corner, met animatie voor de kinderen terwijl hun ouders, broers en zussen lopen. De dag wordt afgesloten met een ontroerende ceremonie, waarin de winnaars (degenen die de meeste fondsen werven) en het ingezameld eindbedrag bekend worden gemaakt.

Praktische info - RUN TO KICK 2022

Waar? Brussel, Atomium

Wanneer? zondag 25 september om 11 uur (deuren gaan open om 9 uur)

Hoe inschrijven? www.runtokick.be (inschrijven kan tot en met 21 september)

Inschrijven kost 10 euro. Elke deelnemer moet minimaal 200 euro inzamelen (100 euro voor minderjarigen en studenten). Dit gaat sneller dan je denkt: een duidelijke video, terug te vinden op de website van KickCancer, laat zien hoe je geld kan inzamelen. 100% van de ingezamelde fondsen worden gebruikt om het onderzoek te financieren (dankzij onze partners Nationale Loterij en Delhaize).