48ste Film Fest Gent werpt blik op Griekse cinema
48ste Film Fest Gent werpt blik op Griekse cinema
Film Fest Gent lost het campagnebeeld voor zijn 48ste editie, van 12 tot 23 oktober. Dit jaar zoekt het festival de Griekse filmwereld op, met prominente figuren en parels uit de Griekse cinema. Efthymis Filippou, vermaard Grieks scenarioschrijver en meervoudig co-writer van Yorgos Lanthimos, prijkt op het campagnebeeld. Na een fysieke, weliswaar ingehouden, editie in coronajaar 2020 gaat het festival voor zijn 48ste editie in het najaar weer voluit voor de fysieke collectieve filmbeleving, met aandacht voor op dat moment eventueel geldende coronamaatregelen. Dankzij een nieuwe website zal het publiek straks vlot door het festivalprogramma kunnen navigeren.
Efthymis Filippou
Gezicht van het campagnebeeld dit jaar is Efthymis Filippou, geportretteerd door fotograaf Yiorgos Kaplanidis. De Griekse scenarioschrijver werkt regelmatig samen met landgenoot en gelauwerd regisseur Yorgos Lanthimos. Hun cocreatie ademt een karakteristieke bevreemdende sfeer en het duo gaf er het Griekse filmlandschap een nieuw elan mee. Denk maar aan Dogtooth (2009), The Lobster (die Lanthimos in gezelschap van steracteur Colin Farrell kwam voorstellen op Film Fest Gent in 2015), The Killing of a Sacred Deer(2017), The Favourite (2018) en Nimic (2019), telkens ook vertoond op Film Fest Gent.
Griekse cinema
Dankzij zijn rijke geschiedenis belooft de focus op Griekse cinema alvast een bijzonder festivalprogramma boordevol Grieks filmtalent. Na de hoogdagen voor de Griekse film in de jaren ‘50 en ‘60 en vervolgens de ‘moderne’ cinema met in Griekenland absolute sterkhouder en grote meester Theo Angelopoulos, stond aan de vooravond van de Griekse staatsschuldencrisis een nieuwe generatie filmmakers op onder wie Athina Rachel Tsangari, Yannis Economides, Sofia Exarchou, Alexandros Avranas en Konstantina, en ook Yorgos Lanthimos en co-schrijver Efthymis Filippou. Hun Grieks drama Dogtooth (2009) introduceerde een geheel nieuwe esthetiek die veel jonge regisseurs inspireerde. De impact van het werk van Lanthimos en Efthymis was zelfs van die aard dat men spreekt over de “Greek weird wave cinema”, doelend op films die op subversieve wijze politiek en cultureel netelige kwesties benaderen.
Toch valt de Griekse cinema van vandaag niet onder één label te vatten, maar wordt de Griekse filmwereld gekenmerkt door filmmakers die “de grenzen van de cinema als medium en als realiteit opzoeken en uitdagen” (filmproducent Maria Drandaki in Variety).
Programmadirecteur Wim De Witte legt uit waarom Griekenland zo’n boeiend filmland is: “Dit jaar presenteren we een focus op de film en filmmuziek uit Griekenland, de bakermat van alles wat drama is. Met een programma dat bewijst dat Griekse cinema veel rijker is dan enkel en alleen de weird Greek wave. Van de legendarische muziek van Zorba de Griek, over een volledige retrospectieve van grootmeester Theo Angelopoulos en via de Lanthimos-scenarist Efthymis Filippou tot nieuwe stemmen zoals Jacqueline Lentzou. Een programma dat dé catharsis moet zijn na alle coronagolven.”
Gloednieuwe website
De onthulling van het campagnebeeld gaat dit jaar ook gepaard met een gloednieuwe website. De FFG-website krijgt een nieuw design aangemeten en de site zal het publiek straks toelaten vlot zijn filmkeuze te maken in het uitgebreide festivalprogramma.
Editie 2021
De voorgaande editie kon, ondanks restricties en met veel aandacht voor de nodige coronamaatregelen, toch grotendeels fysiek doorgaan. Het Film Fest Gent-team bewees hoe cultuur en veiligheid hand in hand kunnen gaan. Dat zal voor de komende 48ste editie van Film Fest Gent niet anders zijn. Hoewel zich gelukkig en eindelijk vrijere tijden aandienen, streeft het FFG-team naar een fysiek - en indien nodig een coronaproof - filmfeest in het najaar.