46ste editie van Film Fest Gent van start

46ste editie van Film Fest Gent van start

© Dieter Dewulf
'Les Misérables' geeft startschot voor 46ste editie Film Fest Gent

 Dinsdagavond 8 oktober, gaf het langspeeldebuut van regisseur Ladj Ly, ‘Les Misérables', met een knal de aftrap voor het 46ste Film Fest Gent. Een vierkoppige cast van deze krachtige grootstadfilm – Alexis Manenti, Al-Hassan Ly, Almamy Kanouté en Issa Perica  verklaarde de rode loper in stijl voor geopend. Nog tot en met 18 oktober zijn er 128 films en 35 kortfilms te zien op het grote doek, en zijn er 11 concerten te beleven.

 

Met een film die eerder in Cannes de Juryprijs in de wacht sleepte, koos Film Fest Gent voor een maatschappijkritische openingsfilm. ‘Les Misérables’, genoemd naar de gelijknamige klassieker van Victor Hugo, is een gedurfde film over de gespannen en bijwijlen gewelddadige relatie tussen de politie en buurtjongeren in de Parijse banlieue Montfermeil. De knap in beeld gebrachte cocktail van achterstelling en ongelijke kansen, de schreeuw van de jeugd om ruimte, en de uitdaging om over diverse achtergronden heen met elkaar te communiceren, schetst het samenlevingsvraagstuk waar vele West-Europese steden vandaag mee worstelen. 

Radicalisering

Zo behoort 'Les Misérables' meteen tot 'The Radicals', het nieuwe parcours op Film Fest Gent dat een selectie films bevat die het thema 'radicalisering' subtiel maar groots benaderen: van fascistische jongerenmilities in 'Monos' tot fanatieke religieuze sektes in Brazilië in 'Divino Amor'. In ‘Let There Be Light’ van Marko Skop wordt de vraag gesteld hoe onze kinderen op te voeden in een samenleving die gebouwd is op een fundament van haat. In ‘The Barefoot Emperor’ van Peter Brosens & Jessica Woodworth is Peter Van den Begin plots keizer van een Nova Europa. In ‘Luce’ van Julius Onah is het onduidelijk of het hoofdpersonage al dan niet geradicaliseerd is nadat er in zijn locker op school een bom werd ontdekt.

Competitie

Woensdag geeft de film 'Muidhond' van Patrice Toyehet startschot voor de Internationale Competitie. Ook Bas Devos neemt met 'Ghost Tropic' – zijn antwoord op zijn eerdere film over Brussel: 'Hellhole' – deel aan de competitie. Voor het eerst in de geschiedenis van Film Fest Gent dingt ook een animatiefilm mee naar de Grand Prix: 'J'ai perdu mon corps' van Jérémy Clapin. 

De jurysamenstelling oogt dit jaar ongemeen indrukwekkend: voorgezeten door regisseur en landgenoot Joachim Lafosse ('À perdre la raison') zullen de Amerikaanse professor in sound editing Midge Costin, de Roemeense regisseur en scenarist Radu Jude, filmrecensent voor Variety, The Observer en The Guardian Guy Lodge, de Peruviaanse producer Fiorella Moretti en de Tunesische producer Dora Bouchoucha Fourati zich de komende festivaldagen buigen over wie op woensdag 16 oktober de Grand Prix voor Beste Film en de Georges Delerue Award voor Beste Soundtrack/Sound Design mee naar huis mag nemen. 

Filmtalent

De komende dagen zakken uiteraard tal van internationale gasten af naar Gent, onder wie Rian Johnson ('Knives Out'), Geraldine Chaplin ('The Barefoot Emperor'), Carice van Houten ('Instinct'), Mark Jenkin ('Bait') en Jessica Hausner ('Little Joe'). We verwelkomen ook heel wat Belgisch talent, onder wie Matthias Schoenaerts ('The Mustang), Tijmen Govaerts ('Muidhond'), Maaike Neuville ('All of Us', 'De twaalf' en 'Ghost Tropic') en de regisseurs Bas Devos ('Ghost Tropic'), Willem Wallyn ('All of Us') en Kristof Bilsen ('Mother'). 

Film Fest Gent heeft dit jaar bijzondere aandacht voor de Spaanse film, met veel beloftevol mediterraans filmtalent en met als kers op de taart een eerbetoon aan Spanjes best bewaarde geheim: cultregisseur Agustí Villaronga. Villaronga zal, net zoals Geraldine Chaplin, een Joseph Plateau Honorary Award in ontvangst mogen nemen omwille van zijn speciale  bijdrage aan de filmkunst: conflicten en trauma's spelen altijd een hoofdrol in het werk van Villaronga, dat steevast uitdagende beeldende kracht uitstraalt. Zijn werk is in ons land nog nooit eerder in het reguliere bioscoopcircuit vertoond.

Mekka van de filmmuziek

Gent wordt op 18 oktober opnieuw hoofdrolspeler op het internationale wereldtoneel van de filmmuziek, met de uitreiking van de 19de World Soundtrack Awards. De componisten Krzysztof Penderecki en Frédéric Devreese zullen worden geëerd met een Lifetime Achievement Award. Tal van klinkende namen uit de muziekwereld zullen in Gent vertoeven, onder wie John Powell ('How to Train Your Dragon: The Hidden World'), Daniel Pemberton ('Yesterday', 'Spider-Man: Into the Spider-Verse', 'Scarborough', 'Venom') en de IJslandse Hildur Guðnadóttir, die recent een Emmy Award won voor haar score voor de succesreeks 'Chernobyl'. Dit jaar koos de World Soundtrack Academy ervoor om het horrorgenre in de kijker te zetten: 'Scream'-componist Marco Beltrami is eregast. Daags voordien, op donderdag 17 oktober, is er al een huiveringwekkend voorproefje, met het themaconcert 'Hollywood Nightmares: Scary Symphonic Scores'.

Tot slot bundelen Film Fest Gent en Vooruit ook dit jaar weer de krachten voor een eigenzinnig programma met een mix van film, muziek en visuals, onder de noemer VIDEODROOM. Artiesten als Le Motel, Jozef Van Wissem, Moon Duo, CURL, Moor Mother & The Londen Contemporary Orchestra bieden het publiek unieke cross-overproducties.

Het 46ste Film Fest Gent loopt tot en met 18 oktober in Kinepolis Gent, Studio Skoop, Sphinx Cinema, Vooruit, KASKcinema en Capitole. Het volledige programma vind je op www.filmfestival.be

Related bio's: