De Ensor Academie telt meer dan duizend leden!

De Ensor Academie telt meer dan duizend leden!

© De Ensors
De Ensors gaan integraal te volgen op 23 januari op Canvas

In normale tijden zou dit een goede reden zijn voor een feestje, maar in een jaar waarin we verteerd worden door huidhonger en cinema-dorst is dit helaas geen optie. Een toename van 30% van het ledenbestand van De Ensor Academie blijft alsnog een opmerkelijk en hoopgevend signaal en bewijst de bereidwilligheid van onze industrie om sterker uit deze crisis te komen.

Wim Vanseveren, voorzitter Raad van Bestuur VZW De Ensors:

De Ensor Academie heeft een nieuwe mijlpaal bereikt. Het doet ons veel plezier dat we zelfs in een moeilijk jaar als 2020 de kaap van duizend leden kunnen overschrijden.  Deze stijging van bijna 30% leden sinds de vorige editie in 2019 is een bewijs van de veerkracht en dynamiek binnen de Vlaamse filmindustrie. “

De Ensor Academie is een vereniging voor en door de Vlaamse audiovisuele sector waarin alle creatieve en technische takken van de filmindustrie vertegenwoordigd zijn (alle grote beroepsorganisaties zoals V.O.F.T.P., Unie van Regisseurs, Scenaristengilde, Acteursgilde, S.B.C., BEmontage, Flanders Doc en de Belgian Screen Composers Guild participeren). Het voornaamste doel van De Ensors is het promoten van alle Vlaamse film-, documentaire- en tv-producties, met als hoofdactiviteit het organiseren van het Gala van De Ensors, de Vlaamse filmprijzen, op de slotdag van Filmfestival Oostende. 

Ook voor De Ensors was het een tumultueus jaar. Door de verhuis van Filmfestival Oostende van september naar januari werd het een extra lang Ensor-jaar, waarin alle majoritair Vlaamse producties die een première kenden tussen augustus 2019 en december 2020 in aanmerking komen voor een felbegeerd Ensor-beeldje. Nu het festival noodgedwongen in een nieuwe formule doorgaat (De FFO Nights) worden zowel De Ensors als De Jamies (de online video awards) ook aangepast aan de huidige omstandigheden, maar nog steeds onder de warme deken van Filmfestival Oostende tijdens een feestelijk award weekend. 

De Ensors in een nieuw covid-proof jasje

Geen grote ceremonie met 1.500 gasten in Kursaal Oostende, maar wel een alternatieve vorm: covid-proof, zonder een live publiek, en als volwaardig televisieformat. Zowel de versbakken als trouwe leden van de Ensor Academie mogen t.e.m. 3 januari doorheen 21 categorieën stemmen op hun concullega’s om de genomineerden te bepalen. Zo worden de beste films, series en documentaires van het voorbije Ensor-jaar bepaald door de film- en tv-professionals zelf. Van 6 t.e.m. 15 januari stemt diezelfde Academie vervolgens op de crème de la crème in 22 categorieën. Een professionele jury bepaalt de negen genomineerden voor beste kortfilm - 3 documentaires, 3 fictie, 3 animatie - die aan de tweede stemronde worden toegevoegd. 

De winnaars worden bekend gemaakt tijdens een speciale awardceremonie in televisieformat, dat voor het eerst door heel Vlaanderen integraal te volgen zal zijn op zaterdag 23 januari (om 22u15) op Canvas. 

Related bio's: