Géén Gentse Feesten dit jaar in 2021.

Géén Gentse Feesten dit jaar in 2021.

© Stad Gent
De tweede jaar op rij zal er dit jaar géén Gentse Feesten zijn.Spijtig nieuws.

De Stad Gent ziet zich genoodzaakt om de Gentse Feesten ook dit jaar te annuleren. Niettemin mikt de Stad nog steeds op een zomer en najaar vol activiteiten. Om dat mogelijk te maken, komt er meer geld in het knaldrangfonds. 

 

Iedereen in onzekerheid laten en de Gentse Feesten uitstellen naar een onbepaalde datum is geen werkbare oplossing, noch voor de organisatoren, noch voor de stads- en veiligheidsdiensten. Bovendien gaan de Gentse Feesten gepaard met een ware volkstoeloop. De Feesten bestrijken tien dagen lang de hele Gentse binnenstad en trekken vele honderdduizenden bezoekers die zich kriskras en zij aan zij door de straten bewegen naar verschillende locaties en podia. Begeleide en gecontroleerde publieksstromen, registratie van bezoekers, veilige afstand bewaren, crowdcontrol … en andere noodzakelijke voorzorgsmaatregelen zijn onmogelijk op een vrij toegankelijk en open stadsfestival. Het is ondenkbaar dat het coronavirus in de zomer voldoende bedwongen is om een dergelijk massa-evenement zoals de Gentse Feesten te laten doorgaan. 

Voor het tweede jaar op rij geen Gentse Feesten, dat doet erg pijn aan ons Gents hart. Het was een moeilijke maar noodzakelijke beslissing. Organisatoren hebben die duidelijkheid nu nodig om alternatieven uit te werken. We gaan hen daarin sterk ondersteunen en alles op alles zetten om de Gentenaars een mooie zomer te bezorgen, binnen wat kan en mag.Mathias De Clercq, burgemeester

Met pijn in het hart moet ik als feestenburgemeester de Gentse Feesten voor de tweede keer op rij annuleren. Een harde en moeilijke beslissing. Maar dat betekent niet dat er deze zomer geen activiteiten en evenementen plaatsvinden. We staan met ons knaldrangfonds klaar om organisatoren financieel en logistiek te ondersteunen. Zodra het kan, gaan we knallen.Annelies Storms, schepen van Feesten en Evenementen

 

Extra ondersteuning voor organisatoren

De pleinorganisatoren kunnen tot maximaal 30 procent van hun basissubsidie aanvragen om de brug te maken naar volgend jaar en om de lopende kosten te dekken. Daarnaast is er ook het Knaldrangfonds dat de Stad in het leven heeft geroepen om evenementen in de zomer en het najaar te ondersteunen. Daar was reeds 250.000 euro in voorzien, nu komen de vrijgekomen middelen van de Gentse Feesten en eerder afgelaste stadskermissen en wijkfestivals ook in dat fonds terecht. Op die manier komt er één miljoen euro vrij. Dat geeft Gentse organisatoren stadsbreed zekerheid en biedt hen voldoende tijd en ruimte om in de zomer én in het najaar kwalitatieve en coronaveilige evenementen te organiseren. 

 

De Stad engageert zich om in nauwe samenwerking met alle betrokken diensten en de evenementensector tot een zeer divers aanbod te komen. Op die manier kunnen Gentenaars deze zomer en in het najaar van heel wat activiteiten en evenementen genieten, binnen de maatregelen die dan gelden.

Wie nog hoopte op een afgeslankte versie van de Gentse Feesten, komt bedrogen uit. Er wordt voor het tweede jaar op rij een streep doorheen gezet. “Dat het geen normale Gentse Feesten worden, is duidelijk. Hoe zouden ze dat allemaal in goede en veilige banen moeten leiden?”, zegt Ivan Saerens, de organisator van het Sint-Baafsplein, volgens Het Nieuwsblad.

En dat zou inderdaad lastig worden, aangezien het evenement midden in de stad plaatsvindt, waar ook nog eens veel mensen wonen. Afstand houden zou een onmogelijke opgave zijn. Het naleven van andere coronamaatregelen ook.

Vorig jaar was het voor het eerst in 101 jaar tijd dat de Gentse Feesten niet doorgingen.

Related bio's:
Meer nieuws over: