James Cooke bezorgt kinderen met Downsyndroom een onvergetelijke dag

James Cooke bezorgt kinderen met Downsyndroom een onvergetelijke dag

© ZEB
30 modellen schitteren in een heuse modeshow in ZEB For Stars Hasselt

‘Iedereen is welkom’, dat is het motto bij ZEB For Stars. Daarom organiseerde de multibrand fashion store, in samenwerking met Downsyndroom Vlaanderen vandaag een Down Styling Day. Op dit unieke fashion event stonden kinderen met het Syndroom van Down een dag helemaal in de spotlights. Letterlijk en figuurlijk, want aan het einde van hun verwendagje liepen de modellen een modeshow met alles erop en eraan. “De kids hebben zich ongelooflijk goed geamuseerd, en ik ben blij dat ik deze mooie dag met hen mocht beleven”, blikt James Cooke terug, host van de show en ambassadeur voor ZEB For Everyone, het retailproject waarmee ZEB recent de bronzen Mercuriusprijs van Comeos won.

In de winkel van ZEB For Stars in Hasselt kon vrijdagnamiddag het jolijt niet op. 30 kinderen en tieners met het Downsyndroom van 1,5 tot 18 jaar, werden verwelkomd en een hele dag in de watten gelegd. Van 13 tot 16 uur leerden ze de kneepjes van het vak van echte professionals: van hair & make-up, tot stijladvies en catwalkles. Host van de show James Cooke bracht zijn persoonlijke stylist Sven Verstraeten mee, die de kids en hun ouders tips gaf over waarop je kan letten om makkelijker kledij te vinden en stijlvol voor de dag te komen.

“Kinderen met Down kunnen wat afwijkende maten hebben, en dat maakt shoppen niet altijd makkelijk. Soms zijn ze immers wat kleiner en hebben ze kortere armen en benen dan hun leeftijdsgenootjes. Bij sommigen speelt lichaamsvorm of gewicht een rol”, vertelt Allard Claessens, voorzitter bij Downsyndroom Vlaanderen. “Ouders zoeken dus vooral makkelijke kleding die hun kind ook zelfstandig kan aantrekken, dan helpt het bijvoorbeeld wel eens als er een elastiek in de taille zit, of dat de broek geen al te moeilijke knoopjes maar een ritssluiting heeft. Een ander punt is de persoonlijke smaak van een kind met een beperking. Ze dragen al eens graag wat jongere kinderen leuk vinden, kleurrijke of opvallende kleding die hun (kalender)leeftijd niet helemaal volgt. Kleding vinden die past bij hun persoonlijkheid en interesses, dat vergt dus soms tijd en geduld.”

ZEB For Everyone wil een oplossing bieden voor deze kids en hun ouders. “In al onze winkels bieden we personal en private shopping aan. Zo kunnen we ons, samen met de ouders, volledig toeleggen op de noden en wensen van het kind”, zegt Erika Mees, marketing manager bij ZEB For Stars.

“Bij personal shopping maak je tijdens de openingsuren een afspraak waarbij er een winkelmedewerker exclusief voor jou gereserveerd wordt gedurende 1,5 uur. Bij private shopping reserveer je deze tijd voor of na de openingsuren. Op die manier kunnen we echt een aangepaste service bieden, om bijvoorbeeld prikkelarm te winkelen door de muziek in de winkel of de spelletjes in de kinderhoek uit te zetten.”

Lights off, show on
Om 16.30 uur was het zover, en liepen de kinderen en tieners één voor één de catwalk op. Als echte modellen, zetten ze hun beste beentje voor en gaven ze een daverend défilé. Ze showden vol overgave en met veel plezier de collecties van KidsOnly, Scotch and Soda, Tommy Hilfiger, Petrol, Garcia, Vans en Belgisch label Le Fabuleux Marcel de Bruxelles. 

Hun moment de gloire werd verzorgd door host James Cooke

“Wat een waanzinnig défilé! En ze hebben het allemaal zo goed gedaan!”, klinkt hij enthousiast. “Ik ben echt trots op wat we hier vandaag met ZEB For Stars en mijn stylist Sven Verstraeten gedaan hebben. Iedereen mag er zijn, iedereen is mooi, en vandaag schitterden deze kids met Down al helemaal”, vat James nog samen.

Ook model Rayan en mama Samira hebben zich geamuseerd tijdens de show. 

“Ik vond het wel leuk, al die aandacht. Ik heb al een paar keer model gestaan, ik doe dat wel graag”, lacht Rayan (7). Zijn mama Samira kan dat beamen. “Hij laat de wereld graag weten dat hij er is, dat vind ik zo mooi aan hem. Rayan zit niet stil en is een brok vol energie, en die kon hij vandaag wel kwijt”, vertelt Samira.

ZEB For Everyone wint brons
Bij ZEB en ZEB For Stars, they don’t judge. De deur staat er voor iedereen open en ze passen hun service aan naargelang ieders noden en behoeften.

Met ZEB For Everyone willen we duidelijk maken dat iedereen welkom is bij ons en zetten we in op toegankelijkheid voor mensen met een beperking”, besluit Erika Mees. “Voor dit concept hebben we recent de bronzen medaille gekregen tijdens de uitreiking van de Mercuriusprijs. We zijn bijzonder tevreden met deze erkenning van Comeos. Met ZEB For Everyone willen we vooroordelen doorbreken en blikken verruimen. Met deze stylingdag, rollen we de rode loper uit voor kinderen met het Syndroom van Down en moedigen we iedereen aan om verdraagzaam en open-minded te zijn.”

Related bio's:
James Cooke
Tags:
James Cooke, ZEB