Oktoberfoor terug in Oostende op een corona veilige manier

Oktoberfoor terug in Oostende op een corona veilige manier

© Stad Oostende
Bubbeldag en prikkelarme dag tijdens de Oktoberfoor

Dit jaar vindt de Oktoberfoor plaats van vrijdag 9 oktober tot zondag 8 november op het Sint-Petrus- en -Paulusplein, het Wapenplein, de Groentemarkt en het Mijnplein. Wegens de coronamaatregelen zal deze editie er wat anders uitzien dan de vorige jaren. Stad Oostende pakt uit met een gloednieuwe 'bubbeldag' en een uitgebreid concept van de prikkelarme dag.

Wegens de coronamaatregelen zal de Oktoberfoor er dit jaar anders dan gewoonlijk uitzien. De openingsstoet gaat deze keer niet door en is er geen Halloweendag. Als alternatief voor de traditionele korting op de openingsdag komt er een 'bubbeldag' waarbij kermisbezoekers in hun eigen bubbel voor de helft van de prijs van hun favoriete attractie kunnen genieten. De 'bubbeldag' vindt plaats op dinsdag 27 oktober.

"Ondanks dat de Oktoberfoor er dit jaar anders zal uitzien door de coronacrisis zijn wij toch verheugd dat ze kan doorgaan. Op de 'bubbeldag' geniet je voor de helft van de prijs van alle attracties. Hiermee hopen wij toch de afgelaste openingsstoet en de Halloweendag een beetje goed te kunnen maken voor zowel onze Oostendse inwoners als voor de zwaar getroffen foorkramers", legt schepen Verkeyn uit. 

Prikkelarme dag

De prikkelarme dag keert dit jaar terug met een uitgebreide formule op dinsdag 20 oktober. Nieuw dit jaar is het onthaalpunt op de hoek van de Groentemarkt en het Mijnplein met medewerkers van Inter vzw. Hun stewards zijn opgeleid om mensen met een beperking te ondersteunen. "Heb je hulp nodig om een attractie te vinden of wil je even weg van de drukte? Spreek deze mensen gerust aan. Ter hoogte van het onthaalpunt stellen we eveneens een toegankelijk toilet ter beschikking. Dankzij een voldoende grote toegang, een helling en genoeg ruimte binnenin kunnen mensen in een rolstoel hier makkelijk terecht”, licht Schepen van Toegankelijkheid Hina Bhatti toe.

Net als vorig jaar schakelen de foorkramers die dag de lichtflitsen uit en dempen ze de muziek. Ook de in- en uitstaptijd wordt verlengd en bepaalde attracties draaien iets trager. Er zijn opnieuw gratis oordopjes te verkrijgen aan elke kassa. In overeenstemming met de coronamaatregelen zullen de oordopjes niet meer in een grote voorraaddoos zitten. Elk paar oordopjes is apart verpakt en wordt ook zo aangeboden door de kermisuitbaters.

Daarnaast krijgen zowel de mensen aan de kassa als de medewerkers van Inter een venstermasker aangeboden door Stad Oostende. Tijdens de andere dagen zal een coronateam op de kermis aanwezig zijn. Zij worden ingezet door de stad en krijgen tips van Inter over de omgang met mensen met een beperking. 

Om het bezoek aan de Oktoberfoor goed voor te bereiden, kunnen bezoekers de grondplannen en de opstelling binnenkort online raadplegen op www.oostende.be/prikkelarme-kermisdag. Op de dag zelf kan je hiervoor de QR-code op de affiches gebruiken. “We maken de Oktoberfoor elk jaar toegankelijker voor een steeds grotere groep mensen. Zo bieden we iedereen de kans op een leuke kermisbeleving”, besluit schepen Bhatti.

Veiligheidsmaatregelen

Verder neemt de Stad verschillende maatregelen om alles coronaproof te laten verlopen. Bezoekers moeten een mondmasker dragen op alle kermisattracties. Per locatie zal er een in- en uitgang zijn en moeten mensen een vastgelegd parcours volgen. Bij elke attractie zal er ontsmettingsgel beschikbaar zijn. Verder worden er per plein maximaal 400 kermisgangers tegelijk toegelaten.

 

Related bio's: