Winter in Oostende pakt uit met overdekte schaatspiste op de vijver

Winter in Oostende pakt uit met overdekte schaatspiste op de vijver

© Stad Oostende
De winter komt dichterbij.

Van 2 december tot 8 januari zal het Leopoldpark in Oostende opnieuw omgetoverd worden tot Winter in het Park. Centraal komt er in het park, net als de voorbije jaren, een drijvende ijsschaatspiste op de vijver. Na een grondige analyse worden er wel een aantal belangrijke aanpassingen doorgevoerd om de energiekost terug te dringen, zoals een overkapping en het kleiner maken van de schaatspiste, extra isolatie onder het ijs en een energievriendelijke koelinstallatie. De Lichttunnel in de Adolf Buylstraat zal er dit jaar echter niet komen. 

In Oostende zal er dit jaar opnieuw een echte ijsschaatspiste te vinden zijn. De organisatie doet wel aanpassingen in het kader van de energiecrisis. Zo wordt de oppervlakte van de piste verkleind naar 600 m² in plaats van 1000 m². Er werd ook beslist om de schaatspiste te overdekken. Dit zorgt niet enkel voor een aanzienlijk lager verbruik, maar zal van de piste ook een ideale uitstap maken bij slecht weer. Daarnaast zullen nieuwe koelinstallaties er ook voor zorgen dat het verbruik een stuk lager zal liggen dan voorgaande jaren. Dit alles zorgt voor een daling van het energieverbruik van 70 procent. Indien er een stijging zou zijn in de elektriciteitsfactuur ten opzichte van voorgaande jaren zal de organisatie instaan voor deze meerkost.

Winter in het Park is een uniek evenement in het Leopoldpark dat jaarlijks heel wat mensen lokt. Zowel Oostendenaars als bezoekers kijken er enorm naar uit om zonder beperkingen te genieten van een winterse beleving. Het gaat bovendien om een zeer belangrijke periode op economisch vlak voor de lokale horeca en handel.

Samen met de organisatie is beslist om te sleutelen aan de schaatspiste in plaats van die direct op te geven. Ondanks de barre tijden kan zo de unieke ervaring van schaatsen op de vijver toch aangeboden worden. Met deze oplossing komt er opnieuw een volwaardig winteraanbod. Naast de schaatspiste en de authentieke chalets in het Leopoldpark komt er dit jaar opnieuw een Huis van de Kerstman, Christmas Village en de Inpakbar. In het kader van de besparingen werd wel de moeilijke beslissing moeten nemen om de Lichttunnel dit jaar niet te plaatsen.

Lichttunnel

Dit jaar zal er geen Lichttunnel geplaatst worden in de Adolf Buylstraat. De straat zal wel terug feestelijk verlicht worden en in een gezellige kerstsfeer baden, weliswaar zonder shows. Op die manier blijft Oostende tijdens de kerstperiode de ideale locatie om in een gezellige sfeer al je kerstinkopen te doen. 

Winter in Oostende

Op het Wapenplein zal het Huis van de Kerstman terug te vinden zijn, waar je de perfecte kerstfoto kan nemen met je familie of vrienden. Dit jaar kunnen gezinnen opnieuw van de attractie Sapin Magiquegenieten, die eveneens het Wapenplein zal inpalmen.

De winter, dat zijn ook de feestdagen. En bij feestdagen horen cadeautjes! Die kunnen deze winter opnieuw een Oostends tintje krijgen. Bij meer dan 50 handelaars worden je kerstinkopen in uniek Oostends cadeaupapier ingepakt. Bovendien kunnen shoppers in de inpakbar in het Feest- en Cultuurpaleis hun kerstcadeautjes gratis laten inpakken door inpakspecialisten.

Net als de voorbije jaren laat Christmas Village het Vissersplein baden in kerstsfeer van 15 december tot en met 2 januari. 

Traditiegetrouw is er op 31 december om middernacht ook een Eindejaarsvuurwerk op het Groot Strand om het nieuwe jaar in te zetten met een knal. 

Overzicht van alle evenementen

Winter in het Park

Te midden van een gezellig verlicht Leopoldpark kan je als bezoeker schaatsen op de vijver omgeven door meer dan 50 houten chalets met typische kerstartikelen. De schaatspiste wordt dit jaar voor het eerst overdekt, zodat je je onder alle weersomstandigheden kunt uitleven op het ijs! Dagelijkse animaties en activiteiten voor kinderen in de kerstvakantie maken de beleving compleet.

02/12/22 - 08/01/23
Leopoldpark

Inpakbar in het Feest- en Cultuurpaleis

Shoppers kunnen tijdens de kerstperiode hun pakjes laten inpakken in de Inpakbar in het Feest- en Cultuurpaleis. Onze inpakspecialisten pakken je kerstcadeautjes in in uniek Oostends cadeaupapier. Pak je graag zelf je cadeautje in, maar ben je wel fan van ons cadeaupapier? In de pop-up van Winter in het Park kan je zelf aan de slag met ons inpakpapier!

02/12/22 - 08/01/23

13.00 - 18.00 uur
Feest- en Cultuurpaleis

Huis van de Kerstman

Altijd al eens willen weten hoe het huis van de Kerstman eruit ziet? Dit najaar verhuist zijn stulpje terug naar het Oostendse Wapenplein. Het Huis van de Kerstman is de ideale spot voor jouw kerstfoto. 

02/12/22 - 08/01/23
Wapenplein

Christmas Village

Het gezelligste plein van Oostende baadt in kerstsfeer. Geniet met een glühwein of jenever in de hand van de kerstanimatie en het aangepaste muziekprogramma. De kerstmarkt wordt omringd door meer dan 150 verlichte kerstbomen. 

15/12/22 - 02/01/23
Vissersplein 

Sapin Magique

Plezier verzekerd in deze bijzondere kermisattractie! Een reusachtige, ronddraaiende kerstboom brengt je meteen in hogere kerstsferen. Hoeveel rondjes durf jij aan? 

02/12/22 - 08/01/23
Wapenplein

Eindejaarsvuurwerk

Het eindejaarsvuurwerk is een traditie in Oostende. Duizenden mensen vieren de overgang van oud naar nieuw onder het fonkelende licht en de luide knallen van een betoverend vuurwerk.

31/12/22 om 24.00 uur
Groot Strand

Kerstboomdoolhof

Tijdens de kerstvakantie vormen 500 kerstbomen een mysterieus kerstboomdoolhof op het strand in Mariakerke. Het verlichte doolhof is gratis toegankelijk en garandeert plezier voor groot en klein!

24/12/22 - 08/01/23
Strand t.h.v. Strandplein Mariakerke

James Ensor: Taferelen uit het leven van Christus

Tussen 1910 en 1913 realiseert James Ensor een reeks van 32 tekeningen met als titel Taferelen uit het leven van Christus. Dankzij de gulle bruikleen uit een privéverzameling kan Het James Ensorhuis de volledige reeks nu aan het publiek voorstellen. 

22/09/22 - 20/11/22
Het James Ensorhuis

Related bio's: