The Crystal Ship breidt de collectie van muurschilderingen uit in Oostende

The Crystal Ship breidt de collectie van muurschilderingen uit in Oostende

© The Crystal Ship
The Crystal Ship heeft een collectie van nieuwe muurschilderingen in Oostende

Van 28 maart tot 9 april 2022 organiseert Toerisme Oostende vzw ism All About Things een zevende editie van The Crystal Ship. Dit jaar komen er een 15-tal nationale en internationale artiesten naar het succesvolle kunstenfestival in Oostende. Tussen deze namen valt al onmiddellijk de Engelsman Smug op, die hyperrealistische portretten schilderde over de hele wereld. Op 9 april worden alle werken officieel voorgesteld aan het grote publiek en worden deze opgenomen in het vaste traject met meer dan zestig grote werken en meer dan honderd kleinere werken. 

Het kunstenfestival The Crystal Ship vindt jaarlijks plaats in Oostende. Internationale en nationale artiesten creëren kunstinstallaties en muurschilderingen met de stad als canvas. Die nieuwe creaties vervoegen telkens de kunstwerken van eerdere edities en vormen zo een gratis kunstenparcours doorheen de stad in constante evolutie.

Sinds de start van The Crystal Ship hebben al honderdduizenden bezoekers de wandeling en fietsroute gevolgd om deze unieke werken te bezichtigen. Op vandaag is het nog steeds de meest gestelde vraag bij de balie van Toerisme Oostende. Het is zonder twijfel het meest toegankelijke openluchtmuseum, waarvan de collectie jaarlijks aangevuld wordt. Het is bij de start van de lente ook echt een feest om de artiesten bezig te zien” zegt burgemeester Bart Tommelein.

Bjørn Van Poucke, curator van het festival, zegt: “We zijn intussen zes jaar aan de slag in Oostende met The Crystal Ship. Het is een fantastische rollercoaster en elke editie kleurt de stad verder in. We zijn heel blij dat we dit jaar opnieuw een editie kunnen doen voor en tijdens de Paasvakantie. Dat zorgt ervoor dat alle artiesten samen aan het werk zijn en het is intussen een vaste waarde geworden, waar heel wat bezoekers naar uitkijken.” 

Artiesten

De volledige line-up wordt naar goede gewoonte pas over enkele weken bekendgemaakt, maar we kunnen alvast deze internationale kleppers aankondigen: 

Smug (UK)

Zeggen dat de werken van Smug fotorealistisch zijn, is een open deur trappen. Als je er niet met je neus op staat en de verf nog praktisch ruikt, zou je kunnen zweren dat het effectief om foto’s gaat die op een gigantische gevel zijn geplakt. De Australische street artist is – zonder overdrijven – dus een meester in zijn vak en wordt beschouwd als één van de absolute top artiesten in het genre. Vooral ook als je weet dat hij weigert om zich van enige hulpmiddelen te bedienen. Maar Smug is ook meer dan techniek. Er gaat echt liefde en warmte uit van zijn vaak bijzondere portretten.

Alex Senna (BR)

Door het combineren van illustraties, strips en graffiti uit de jaren 1990, bouwt deze Braziliaanse artiest een speels, bijna poëtisch verhaal op, waardoor zijn werken een sterke aantrekkingskracht hebben. Zijn muurschilderingen, die menselijke relaties observeren, beladen met emotionele bagage en verweven met satire, hebben de afgelopen jaren de straten van São Paulo (en vele andere) een cartooneske aanblik gegeven. Met behulp van symbolen ontleend aan de verbeelding van kinderen - harten, muzieknoten, ballonnen, vogels - voegt Alex "kleur" toe aan zijn kunst die uitgesproken kleurloos is.

Broken Fingaz (IL)

Broken Fingaz, een Israëlisch kunstenaarscollectief, is al meer dan vijftien jaar actief in de street art en worden gezien als dé referentie van Israëlische street art. Hun werk varieert van graffiti en muurschilderingen, tot posterontwerp, illustratie en animatie. In hun werken verschijnen talrijke verwijzingen naar de Amerikaanse pulp & Marvel comics, B-films van de jaren '70 en '80, psychedelische kunst en pop art.

Egle Zvirblyte (LT)

De in Londen gevestigde Litouwse kunstenares Egle Zvirblyte is in de eerste plaats illustrator, wat de cartooneske en kleurrijke esthetiek verklaart. Ze is geïnteresseerd in het creëren van ludieke werken gebaseerd op de articulatie van de kunstenaar van alledaagse interacties en situaties.

Franco Fasoli (AR)

 Jaz, geboren in Buenos Aires, is bekend voor zijn grote, figuratieve muurschilderijen. De muurschilderijen karakteriseren conflicten die gereflecteerd zijn aan culturele en lokale tradities. Hij gebruikt verschillende media om zijn kunstwerken te realiseren zoals acrylverf, latexverf en collage. 

Hier in Oostende maakte hij al een muurschildering geïnspireerd op het werk van James Ensor, als een eerbetoon aan de Oostendse schilder. Deze is terug te vinden in de Timmermanstraat en meer bepaald op de gevel van huisnummer 14. 

Adele Renault (BE)

Van duiven tot mensen, ze richt haar kunstenaarschap op realistische afbeeldingen van gewone stadsbewoners, zowel op doek als op enorme muurschilderingen. Adele's werk is onmiddellijk herkenbaar en fotorealistisch. Haar interesse in mensen en duiven komt voort uit de gelijkenis dat, ongeacht de stad, beide in overvloed te vinden zijn.

Cijfers

Sinds de start van The Crystal Ship in 2016 bezoeken er jaarlijks tot 100.000 mensen het parcours. Naast het festival van 28 maart tot 9 april, waarin de werken gemaakt zullen worden, is het dus ook een vaste attractie doorheen het jaar. 

Sinds 2019 is er ook een Facebook Messenger chatbot. Deze geeft niet enkel routeaanwijzingen, maar zorgt aan de hand van tekst, foto en video ook voor inhoudelijke info over de verschillende werken. Dagelijks worden bezoekers zo op een interactieve manier van het ene werk naar het andere gegidst.

Locaties doorheen de stad

Net als bij de vorige edities kunnen Oostendenaars hun eigen muur indienen voor dit festival via www.visitoostende.be/mijnmuur. Op deze pagina zijn er ook bepaalde richtlijnen opgegeven, zo moet de muur goed zichtbaar zijn vanop de openbare weg en makkelijke bereikbaar zijn te voet of met de fiets.

Related bio's: