Tom Bonte wordt nieuwe algemeen directeur AB

Tom Bonte wordt nieuwe algemeen directeur AB

© Ancienne Belgique
Ancienne Belgique krijgt een nieuwe algemeen directeur

De Algemene Vergadering van Ancienne Belgiquebenoemde vanavond Tom Bonte als nieuwe algemeen directeur van AB. Eind 2019 verliet Dirk De Clippeleir AB om als algemeen directeur bij Bruzz aan de slag te gaan. Sindsdien is Marc Vrebos algemeen directeur ad interim van AB. Door de lockdown tijdens de coronacrisis liet de aanstelling van een nieuwe directie langer op zich wachten dan gepland. Met de benoeming van Tom Bonte komt daar nu verandering in. 

De Algemene Vergadering van AB keurde vanavond 4 juni unaniem de benoeming goed van Tom Bonte als nieuwe algemeen directeur van AB.

Tom Bonte (1977, Turnhout) leidde de voorbije 9 jaar het multidisciplinaire kunstenhuis Beursschouwburg, waarbij hij erin slaagde om de plek terug centraal in het Brusselse culturele veld te plaatsen en een ruim en jong publiek aan te trekken.  Daarvoor was hij onder andere actief als programmator bij Vooruit in Gent (2005-2011) en als assistent-programmator bij deSingel (2001-2004) in Antwerpen. Tom is ook voorzitter van de raad van bestuur van het Brussels Kunstenoverleg en lid van de raad van bestuur van OKO, het Overleg Kunstenorganisaties.

De Algemene Vergadering  van AB  en zijn voorzitter Marc Justaert verwelkomen Tom Bonte als nieuwe algemeen directeur: “ Wij rekenen op Tom om een sterke en toekomstgerichte visie te combineren met een  inspirerend en motiverend leiderschap. Hij zal de AB, als grote cultuurinstelling van de Vlaamse Gemeenschap, verder uitbouwen als één van de beste muziekhuizen in Europa.

De Algemene Vergadering dankt tevens het gehele management en het voltallige personeel, die in afwachting van een nieuwe algemeen directeur dit huis in deze moeilijke tijden als een hecht team hebben weten rechthouden.

Tom Bonte: "Ik kijk er enorm naar uit om het sterke team dat AB is, te vervoegen. Ik zie het als een uitdaging om samen met de ploeg de coronacrisis te gebruiken om nieuwe ideeën en initiatieven te ontwikkelen. AB was en is goed bezig, denk maar aan de ecologische voortrekkersrol die het huis opneemt. Maar misschien liggen er nu kansen om sommige routines te bevragen en ook andere zaken aan te pakken. Ik wil bv. kijken welke rol deze iconische concertplek in een meer en meer diverse samenleving moet spelen. Ik zie voor AB een verbindende opdracht in deze kleurrijke hoofdstad. En ik geloof ook sterk in een combinatie van verbreden én verdiepen. Maar eerst moeten we heelhuids uit deze crisis komen uiteraard."  

Tom Bonte zal in overleg met de huidige algemeen directeur a.i. en ten laatste op 1 september 2020 in dienst treden.
 

Related bio's:
Tom Bonte