VRT Radio trouwe metgezel voor de Vlaming

VRT Radio trouwe metgezel voor de Vlaming

© Radio2
tijdens de coronacrisis

De radio is tijdens de coronacrisis meer dan ooit een betrouwbare vriend en trouwe metgezel voor veel Vlamingen. Dat blijkt uit recent onderzoek* van de VRT Studiedienst, waarin het radioluisteren sinds de uitbraak van het coronavirus geanalyseerd werd.

 • Kwart van de Vlamingen luistert meer naar de radio sinds de corona-crisis.
 • Sinds de coronacrisis stijgt het online luisteren naar VRT-radiozenders fors, zowel live als on demand: Radio 2 en Radio 1 online tot de helft meer beluisterd.
 • Vlaming apprecieert de rol van de VRT-radiozenders in deze crisis: VRT-radio informeert, verbindt, ontspant en brengt leven in huis.
 • VRT Radio als ideale metgezel

  Radio speelt volgens dit onderzoek niet enkel een belangrijke rol bij het informeren over de coronacrisis, maar geeft ook de nodige zuurstof in het (momenteel geïsoleerde) leven van de Vlaming. Maar liefst 86% van de bevraagde Vlamingen vindt dat radio hen tijdens de crisis goed op de hoogte houdt van wat er gebeurt. 70% van de bevraagden zegt dat de radio meer dan anders “voor leven in huis zorgt”.

  Luisteraars waarderen ook de aangepaste programmatie en initiatieven van de VRT-radiozenders, 70% geeft aan hier tevreden over te zijn.

  We voelen de nood aan snelle, maar correcte informatie. Maar tegelijk voelen we de nood aan troost, aan verhalen vertellen, ervaringen delen én aan afleiding. Het mooie is dat we op radio aan al die behoeften tegemoet kunnen komen. Het is een eer er nu te kunnen en mogen zijn voor ons publiek.

  Sofie Lemaire, Radio 1

  We merkten het als radiomaker na de busramp in Sierre, na de aanslagen vier jaar geleden en nu opnieuw. We zijn als radiomaker voor velen in deze barre tijden een vriend aan huis. Het luisterende oor. De man of vrouw achter de microfoon die toch een sprankeltje hoop brengt en meedeint op de vreugde en het verdriet van de toehoorder. Met plezier en bakken empathie, elke dag weer. Het is ons vak!

  Peter Verhulst, Radio 2

  Radioluisteren groeit

  Dat radio populair blijft, merkt de VRT ook in de radiocijfers. Een kwart (25%) van de ondervraagde Vlamingen geeft aan meer naar de radio te luisteren dan voor de crisis. Er is een opvallende stijging bij jongeren (15-24 jaar) en bij jonge (vaak beroepsactieve) groepen tussen 25-44 jaar. Die stijging spreidt zich trouwens over alle radiozenders. Een kleiner deel van het publiek (13 %) geeft wel aan minder naar de radio te luisteren: ook deze groep zijn vooral luisteraars tussen 25-44 jaar, die vaak in de auto naar radio luisterden.

  Ook het online luistergedrag kent een stevige groei. VRT telt dagelijks 36 % meer online luisteraars op de eigen sites en apps sinds het uitbreken van de crisis.**

  Radio 2 (+50%) en Radio 1 (+46 %) tellen zelfs ongeveer de helft meer online luisteraars dan voor de crisis. De radio-apps van de VRT zenders worden intensief gebruikt en gedownload en veel mensen ontdekken het uitgebreide audio on demand aanbod op de sites en apps van VRT-radio. Zo steeg het online herbeluisteren van programma’s of podcasts op het VRT-platform met 23 % en werden sinds 9 maart meer dan 130.000 Radio 1 fragmenten herbeluisterd via Radio 1 Select.

 • Els Van de Sijpe, manager radio VRT: “We merken dat er op grote schaal geluisterd wordt, en zien dat bevestigd in dit onderzoek en in onze online cijfers. We krijgen ook ontzettend veel fijne reacties van luisteraars.  Radio speelt in deze moeilijke tijden volop zijn rol. Uiteraard om te informeren en te duiden, ook om te verbinden, een platform te zijn voor solidaire en hoopvolle verhalen in programma’s als “Beste Buren” op Radio 2, “We zullen doorgaan” op Radio 1 of “Café Quarantaine” op Studio Brussel. Bij Klara vinden veel luisteraars de mentale rust die ze nu extra waarderen, terwijl MNM jongeren informeert maar ook ontspant en via de radio en online samenbrengt."

  Radio laat je meer dan ooit voelen dat je er niet alleen voor staat, geeft je energie en ontspanning en veel goeie muziek, met een hart voor de muziek van hier. Onze luisteraars waarderen dat en onze makers blijven creatief in de zoektocht naar een sterk aanbod en de manier waarop we dat met nieuwe technische middelen ook van thuis kunnen maken.

  Els Van de Sijpe, Manager Radio bij de VRT 

  * bron = online onderzoek, 20-24 maart, n= 1378, representatieve steekproef bij Vlamingen ouder dan 15 jaar.

  **bron = Adobe Analytics: unieke streamers in de periode 9-29 maart 2020 vergeleken met de periode 1 januari-8 maart 2020: we gebruiken 9 maart als startpunt omdat toen (o.a. door de lockdown van Italië) de ernst duidelijk werd en de discussie over maatregelen in België op gang kwam.

Related bio's: