Rudy Meyns voortaan op BNL
Rudy Meyns voortaan op BNL
Een kleine week is hij in de ether en het moet gezegd dat de nieuwste radiozender in Vlaanderen, BNL, best aangenaam klinkt. Stemmen die bij elkaar passen, presentatoren die perfect op elkaar inspelen en vooral telkens weer een plaat waarbij je je afvraagt "en wat gaat er zo meteen volgen?". En dan komt er een liedje waarvan je denkt "wat is dit fijn en is me dat lang geleden". Een toffe surprise is nooit veraf bij BNL. Het is haast verwonderlijk hoe het format het toelaat dat good old Danny Fabry met Moviestar perfect "matcht" tussen Exes van Daan en de nieuwste Niels Destadsbader. Wij pakten de telefoon en spraken met Rudy Meyns, bij BNL de link tussen het station en de Vlaamse artiesten.
Een eerste week BNL en de reacties blijken bijzonder positief te zijn Rudy. Vertel...
Ja, het is me wat hé. En dan plots zitten we in de ether, is het afwachten hoe het publiek reageert en of de mix die we brengen werkt. En wat blijkt... de mensen reageren bijzonder enthousiast. We draaien natuurlijk alleen Belgisch en Nederlandstalig van bij onze Noorderburen en zijn zo toch een beetje uniek. Ik woon net over de grens in Zeeland en heb wel wat ervaring met de mix België en Nederland. Ik had een vermoeden dat 't kon werken maar dat 't zo zou aanslaan overtreft ook mijn stoutste verwachtingen. Eerder van de week hoor ik de combinatie Axelle Red, Frans Bauer en vervolgens Sabien Tiels gevold door Regi's versie van Gene Thomas "Kom Wat Dichterbij". Wel dát is nu BNL en daar is plaats voor in het Vlaamse radiolandschap. We hebben op elk moment van de dag of in een uur een ware surprise als volgende plaat...
Jullie maakten eerder van de week de vergelijking met "Tien om Te Zien"...
We zijn natuurlijk niet over één nacht ijs gegaan en laten we wel wezen, hoe vaak hebben we de afgelopen jaren en jaren niet aangehaald hoe we "Tien Om Te Zien" missen. Zowel het publiek, de artiesten als de platenfirma's. Wel, ik denk echt dat BNL die plaats kan innemen, weliswaar geen tv maar wel lekkere radio met het gevoel zoals we dat beleefden dankzij TOTZ. We weten allemaal dat mensen tegenwoordig overal kunnen luisteren naar wat ze ook maar willen. Hetzij Spotify of Deezer hetzij een eigen Youtube-kanaal. Wat de streamingdiensten niet kunnen is die bepaalde vibe erin leggen, dat gevoel van de presentator die je welkom heet. Vandaar dat we bij BNL ook spreken van "Jij Hoort Erbij" en "Jij Zingt Ze Mee". Die lokale verankering was reeds maanden voor de coronasituatie de basis waarop ons plan werd uitgeschreven.
Hetgeen nogal wat spelers in de markt vandaag wel doen en normaliter niet...
Dat iedereen binnen tv en radio inspeelt op de actuele situatie lijkt me evident. Niet vergeten dat we allemaal "in ons kot" moeten blijven. Zo ook de tv- of radiomakers en al zeker artiesten en bands. Dat mensen elkaar dan digitaal opzoeken is een logisch gevolg. En dan kan in je favoriete lijst wel een buitenlands artiest staan hebben maar die bel je als collega net iets minder makkelijk dan pakweg een collega-artiest uit Vlaanderen. Corona heeft ervoor gezorgd dat nogal wat collega-stations, die normaliter een ander profiel hebben, hier logischerwijs op inspelen. Bij ons stond die keuze om de lokaal-nationale kaart te trekken al vast sinds najaar 2019. Als je je positie wil bepalen in de markt moet je vooral nagaan wat er nog niet is. En laten we wel wezen, waar hoorde of hoor je de combinatie "Hooverphonic - Barbara Dex - Frank Boeijen" of "Stan Van Samang - Amaryllis Temmerman - Christoff? Wel bij BNL zijn we trots op Belgisch en Nederlandstalig van over de grens.
Enkele surprises ook in de programmatie...
Absoluut en het is bijzonder om te merken welke goesting er bij iedereen is. Ik draai meer dan 25 jaar mee in het radiowereldje en heb echt nog nooit dit enthousiasme meegemaakt. Toen we de eerste meetings hadden, en dan spreek ik al van vorig jaar, voelde je die drive. Neem nu een Stéphanie Meire die al zoveel heeft meegemaakt of een Dieter Troubleyn die als musicalster zowat elk theater of podium in België en Nederland kent, die voelen zich terug 25 heb ik de indruk. De goesting straalt ervan af. Waar je zeker moet naar uitkijken is onze HIT-ZATERDAG (David Vandyck - tip, Wim Leys - top, Lennaert Maes - album) met de hitlijsten en al zeker de zondagavond. AVS-presentatrice Celia Bogaert presenteert "U Vraagt", zowaar eindelijk nog eens een verzoekplatenprogramma op nationale radio. En zondagavond van 10 naar middernacht gaat een parel worden. Ilse De Vis (Kanaal Z presentatrice) brengt in "Nightcall" melancholie, sentiment en gevoeligheid samen en dat met de allermooiste liedjes die je zelden hoort of nog moet ontdekken.
Ook voor de Vlaamse artiesten is het elke dag feest...
Amai niet... elke middag hoor je in Lunch Garden een centrale gast (deze week was dat Margriet Hermans) en 's avonds is er "Moedertaal & Vaderland". Hoe meer chauvinistisch kan of moet je zijn, de titel zegt alles. We grasduinen in het verleden met artiesten. Op zaterdagmiddag belt Wim tijdens de BNL 50 met artiesten om hun de nieuwe chartpositie mee te delen. Mogen uitkijken naar de positie van bv. Garry Hagger, Laura Lynn, Bart Herman en Willy Sommers! Op zondag is er "Op Visite" met onder meer Dana Winner en Frank Galan in de uitzending. We gaan ook horen hoe het gaat met iemand als John Horton, een man waarvoor we moeten terug gaan naar de jaren 70. Evengoed brengen we babbels met youngsters die aan de vooravond van een grote doorbraak staan. BNL wil een platform zijn voor de breedste muziekstijlen maar ook de meest uiteenlopende artiesten.
Wat mogen we van jou nog verwachten Rudy?
De coronacrisis geeft me gelukkig ook een beetje de tijd om te bezinnen wat de volgende plannen zijn binnen mijn zangcarrière. Met mijn teamke ben ik aan 't brainstormen en we hebben conceptmatig echt een schitterend idee op tafel liggen. Als ik het kan inblikken zoals ik het voor ogen heb, denk ik dat ik wel eens verrassend uit de hoek ga komen. Ik kan eigenlijk niet wachten om met Filip Martens, mijn producer, de studio in te trekken, zodra de coronamaatregelen het toelaten uiteraard. En ik ben net als mijn radiocollega's hier natuurlijk dagelijks bezig om van BNL een succes te maken. De eerste reacties klinken alvast veelbelovend en we kunnen alleen maar stellen "het enthousiasme van de hele BNL-ploeg spat ook uit jouw radio, elke dag weer, luister maar eens"!
BNL : sedert paasmaandag 13 april in Vlaanderen en Brussel te beluisteren via 17 regionale FM-frequenties, de digitale radiostandaard DAB+ of de digitale televisie via Orange (kanaal 878) en Telenet (kanaal 944).