BRUSSELS SUMMER FESTIVAL dit zijn de eerste namen

BRUSSELS SUMMER FESTIVAL dit zijn de eerste namen

© Brussels Summer Festival
Hooverphonic en Blanche op Brussels Summer Festival 2019

Giorgio Moroder! Manic Street Preachers! Hooverphonic! Blanche! Booba! Suarez! Caballero & JeanJass! The Avener (dj set)! Alice Et Moi! Grand Blanc! Mustii! Eiffel! Collectif 13!
 
Zoals hij het zelf zei op het laatste album van Daft Punk: « My real name is Giovanni Giorgio but everybody calls me Giorgio ». Met Giorgio Moroder heeft de zeventiende editie van het Brussels Summer Festival een levende legende gestrikt. Als producer, muzikant, dj en componist heeft dit Italiaanse disco-icoon met de allergrootsten samengewerkt. Hij deelde de studio met – onder meer - Donna Summer, David Bowie, Blondie, Kylie Minogue, The Human League, Queen, Coldplay, Lady Gaga en uiteraard Daft Punk, het Franse electro-duo dat een fantastisch eerbetoon aan hem opnam. Allemaal deden ze een beroep op zijn geniale visie. Maar Moroders invloed reikt verder dan dat, getuige zijn soundtracks voor blockbusters als American Gigolo, Top Gun en Flashdance. Negenenzeventig is hij intussen, maar Moroder denkt niet aan stoppen. In Brussel stelt hij zijn live-show A celebration of the 80’s voor. Verwacht je aan een indrukwekkende rist classics van vroeger en nu, vertolkt door de grootmeester zelf en zijn sprankelende live-band. 
 

Ook Manic Street Preachers hebben iets te vieren. Dit geliefde trio houdt halt op BSF om er het zilveren jubileum van This is My Truth Tell Me Yours luister bij te zetten, de vijfde cd van de band waarvan ondertussen liefst vijf miljoen exemplaren van eigenaar wisselden. James Dean Bradflied, Nicky Wire en Sean More blijven na al die jaren één van de meest integere indie-bands uit Groot-Brittannië, en de drie teren niet louter op hun roemrijke verleden. Integendeel, vorig jaar verscheen met Resistance is Futile nog een briljante dertiende plaat die in eigen land naar de tweede plaats van de album-charts klom.

Met de singles die Hooverphonic ondertussen in de hitparade gehad heeft, kan je met gemak een uit de kluiten gewassen jukebox vullen, en de komst van nieuwe zangeres Luka Cruysberghs heeft daar niets aan veranderd. Looking For Stars is het zoveelste hoofdstuk van een succesverhaal dat intussen al teruggaat tot de vorige eeuw. Toch blijft de groep rond creatieve motor Alex Callier jong en fris klinken, getuige de jongste hits ‘Romantic’ en ‘Uptight’.

Blanche is bij het grote publiek vooral bekend van haar deelname aan het Eurovisiesongfestival met het nog steeds aanstekelijke ‘City Lights’, maar intussen heeft de zangeres niet stil gezeten en bouwde ze verder aan nieuw repertoire. Ze bracht sindsdien drie nieuwe electropopsingles uit, die het beste beloven voor haar debuutplaat die later dit jaar in de winkel ligt.

Een debutant is Suarez al lang niet meer. Ook op zijn vierde album Ni Rancœur Ni Colère ontpopt hij zich als een onvermoeibare hitmachine, al aarzelt hij niet om de platgetreden paden te verlaten en buigt hij het Franse chanson eigenhandig om tot iets dat helemaal van hemzelf is. In Franstalig België behoort zijn wervelende feelgood-muziek ondertussen tot het publieke domein, en het wordt tijd dat dit unieke talent ook boven de taalgrens ingang vindt. Daar dragen we bij BSF uiteraard graag ons steentje toe bij. 

In Frankrijk geldt de immens populaire Booba als één van de meest spraakmakende rappers van het moment. Hij maakte eerder deel uit van het hiphopcollectief Lunatic, maar scoorde toch vooral op eigen kracht met nummers als ‘Boulbi’, ‘N°10’, ‘Mon son’ en ‘Garde la pêche’. Intussen is zijn faam van die aard dat hij er ook een succesvolle eigen kledinglijn op nahoudt. Een man, kortom, waarbij inhoud en verpakking hand in hand gaan.
Het is niet overdreven om Caballero & JeanJass het wonderduo van de Belgische rap te noemen. Of de Laurel & Hardy van de Brusselse hiphop. Deze twee seriewoordenaars maakten net als hun geestesgenoot Roméo Elvis naam met het lekker flowende Double hélice en de opvolger Double hélice 2. Heerlijke rhymes die het Frans doen klinken alsof elk woord met bruine zeep werd ingesmeerd, zo smooth zijn de twee in hun taalgebruik. Om kort te gaan: de crème de la crème van de Belgisch/Franse beatmakers. Live een absolute belevenis, zoals ze eerder al bewezen in de AB en op Couleur Café.

 

 
 
 
 
 
 
Related bio's: