Bazart, Het Zesde Metaal, Talisk, Froze komen naar Dranouter Festival

Bazart, Het Zesde Metaal, Talisk, Froze komen naar Dranouter Festival

© Pieter Bouckhout
Dranouter Festival maakt hun affiche bekend.

Vandaag laat Festival Dranouter 2020 de eerste lading namen op je los! Om te beginnen 3x toptalent van eigen bodem: dé Nederlandstalige band bij uitstek Bazart, de spitsvondige poëzie in het sappig West-Vlaamse van Het Zesde Metaal, en de heerlijk rollende r van de Gentse/Brusselse rapper Froze. En natuurlijk staat er ook een fikse lading folk en rootsmuziek op de affiche. Op 7-8-9 augustus 2020 zijn dat onder andere Talisk, JigJam en The East Pointers. Festival Dranouter mocht in 2019 zo'n 50.000 festivalgangers ontvangen, met een zaterdag die al uitverkocht was in de voorverkoop. 

Met een reeks hits (waaronder 'Goud', 'Echo' en 'Nacht') raasden Mathieu Terryn, Simon Nuytten, Oliver Symons en co de voorbije jaren door uitverkochte zalen en arena’s, speelden ze festivalweides plat, verkochten ze tienduizenden albums en palmden ze Vlaanderen én Nederland in. Bazart heeft letterlijk goud in handen. Dat de band geen eendagsvlieg is, bewijzen ze met hun tweede album. Hoewel '2' niet zo hapklaar is als haar voorganger, doet Bazart gewoon verder met hun zegetocht. Met de singles 'Onder Ons' (een gezellig onderonsje met Eefje De Visser) en 'Maanlicht' verovert Bazart weer een stevige plek in de hitlijsten. Anno 2020 staat Bazart verder dan ooit met hun  dromerige elektropopsongs, echoënd gepieker en fascinerende elektronische vingeroefeningen. Kortom: een concert van Bazart staat gelijk aan een aaneenschakeling van nationale hymnes. 

Met single ‘Tid Van Ton’ begint Het Zesde Metaal een nieuw hoofdstuk, namelijk dat van hun nieuwe album ‘Skepsels’. Hun vijfde plaat is veruit hun meest – excuses voor deze dooddoener, maar het is zo hard waar – volwassen worp tot nu toe. Nooit eerder klonken Wannes Cappelle en de zijnen zo zeker van hun stuk: zonder grote gebaren en toch raak, opgewekt en bedachtzaam, persoonlijk én maatschappijkritisch.

‘Skepsels’ is de opvolger van het immens succesvolle album ‘Calais’ uit 2016. De bijhorende tournee telde 140 concerten, 2 MIA's en enkele zorgvuldig uitgekozen festivals, waaronder Rock Werchter en Festival Dranouter 2017. ‘Naar De Wuppe’, ‘Ploegsteert’ , ‘Gie, Den Otto en Ik’ en ‘Dag Zonder Schoenen’ behoren intussen tot het collectieve geheugen. Bij de wonderlijke plaat 'Skepsels' hoort een nieuwe tournee, mét stopplaats op Festival Dranouter. Hulde voor zoveel muzikaal talent van eigen bodem! 

De prestigieuze BBC Radio 2-bekroningen 'Folk Band of the Year', 'Folk Award', 'Musician of the Year'... Het zijn maar enkele topjes van de gigantische prijzenberg die Talisk bijeenverzamelde. Als een van de populairste Schotse folkgroepen van het afgelopen decennium regen ze optredens aan elkaar op toonaangevende festivals: het Cambridge Folk Festival 2019, het wereldberoemde Tønder-festival in Denemarken, Rainforest World Music Festival in Maleisië, het Celtic Connections in Glasgow... Hun langverwachte tweede album 'Beyond' schoot pijlsnel naar nummer 1 in de hitlijsten van de iTunes-wereldmuziek. Bovendien kreeg Talisk een vijfsterrenreview in het vooraanstaande muziektijdschrift Songlines. Het geluid van de concertina, viool en gitaar van Talisk luidt als volgt: "Ongelooflijk aanstekelijk en vertederend, fris, verkwikkend en speels."

Vree wijs, dat rasperige Gentse accent van Fritz Tavernier, aka Froze. De jonge rapper begon zijn carrière onder het Gentse hiphopcollectief Rauw en Onbesproken en won zo verschillende wedstrijden. Zijn herwerking van het nummer 'De Fanfare van Honger en Dorst' dat hij met zijn vader Lieven Tavernier maakte werd opgepikt door o.a. Radio 1 en Radio 2. Indrukwekkend weetje: Froze verzorgde al het voorprogramma van Wu Tang Clan en Jack Parrow. Na de finale van de Stubru-wedstrijd De Nieuwe Lichting, was de tijd rijp voor zijn EP 'Desalniettemin' (2017), bij het Nederlandse hiphoplabel Top Notch. Zijn laatste single 'Witte Wolke' (2019), een ongecompliceerde song waarin positiviteit centraal staat, doet je nu al dromen van de festivalweide.

JigJam is een meervoudig bekroond kwartet uit het hart van Ierland. "Dit is een Ierse band die de wereld net zo hard zal beïnvloeden als Clancy Brothers of U2 als ze maar een halve kans krijgen", klinkt het bij Midwest Records. Steeds strak in het pak levert "de beste Ierse groep tot nu toe in bluegrass" een energiek, voetstampend live optreden af. Tijdens hun aanstekelijke optredens wisselen de multi-instrumentalisten uit JigJam banjo's en gitaren af met violen, mandolines en contrabassen. Met hun on stage dynamiek en virtuoze muzikaliteit veroverden ze al een publiek van over de hele wereld. Mis deze band op eigen risico.

Met hun laatste album 'Yours To Break' verlichten The East Pointers het pad voor een nieuwe generatie muziekliefhebbers die niet om labels geeft. Met zang, viool, percussie, banjo, tenor, gitaar en toetsen brengen deze Canadese mannen moderne folk met popachtige haken, trance breakdowns en driedelige harmonieën. 'What We Leave Behind' heeft intussen meer dan vijf miljoen streams op de teller op Spotify. In de korte tijd tussen hun JUNO Award-winnende debuut 'Secret Victory' (2015) en derde album 'Yours To Break' (2019), heeft de band meer dan 450 shows gespeeld in de UK, Europa, Australië, Nieuw-Zeeland, Japan, Mexico, de VS en Canada. "Het high-speed trio drukt een intuïtieve vrijheid uit, met gevatte interactie en jeugdige kracht", aldus BBC Radio 2.

VERZEKER JEZELF VAN JE WEEKENDTICKET IN VVK

Festival Dranouter vindt plaats op 7-8-9 augustus 2020. Binnenkort komt er nog een lading artiesten bij. Volg Festival Dranouter op Instagram en op Facebook en mis niets! 
Blijf je kamperen op Festival Dranouter? Top idee! Neem zeker deze belangrijke nieuwtjesdoor, zodat je zeker geniet van een fantastisch kampeerweekend met vrienden of familie.

In 2019 zakten ruim 50.000 bezoekers af naar Dranouter voor een fantastische muziekvakantie met internationale headliners, de top uit de folk en roots scene, opmerkelijke straatanimatie en die unieke Festival Dranouter-sfeer. De reguliere voorverkoop verliep zo goed, dat de zaterdag volledig uitverkocht was in voorverkoop. Als gevolg waren ook de weekendtickets niet meer te verkrijgen in voorverkoop. Verzeker jezelf dus van je weekendticket, en koop het nu in voorverkoop!