Dit is het progamma van Dour Festival 2024

Dit is het progamma van Dour Festival 2024

© Photonews
Schuif van 17 tot 21 juli aan voor een uitzonderlijke editie van Dour Festival.

NTO x Sofiane Pamart, de 20e verjaardag van het label Hyperdub, L'Entourloop, de terugkeer van Billx en La Darude, maar ook Nkisi, Phelimuncasi en Vicky R, Lefto Early Bird, Aili… Dour Festival rondt zijn programma af en onthult 50 nieuwe namen voor de editie van 2024.

EEN VLEUGJE MYSTERIE, MAAR GEEN RUIMTE VOOR TWIJFEL

Een nog geheime samenwerking tussen de arpeggio-minnende minimal techno krachtpatser NTO en pianovirtuoos Sofiane Pamart? Wij zeggen ja, en tekenen met onze ogen dicht. De details van dit mysterieuze project worden over een paar weken onthuld.

TECHNO & JUSTICE FOR ALL

Een gigantische openluchtdansvloer met als zenuwcentrum, het podium van De Balzaal met gigantische schermen en structuren. Dour Festival staat opnieuw synoniem voor internationaal en collectief clubben. We vieren de terugkeer van Justice, iconen van de French Touch bij uitstek.

Naast stamgast Amelie Lens, die dit jaar een dag cureert op het podium van De Balzaal met 999999999, VTSS, Daria Kolosova, Farrago, Milo Spykers en Helena Lauwaert, vinden we het duo Bicep achter de draaitafels, die hun liveshow Chroma presenteren, The Blessed Madonna, Camelphat, Four Tet, Honey Dijon, het Braziliaanse fenomeen Mochakk, een B2B tussen Paula Temple en SNTS, een live optreden van Reinier Zonneveld en festivalfavoriet Trym, die zijn audiovisuele show Millenium presenteert op de Last Arena. De line-up wordt nu uitgebreid met Bae Blade, Cassie Raptor presents EVOLUTION A/V Show, Funk Tribu, Odymel, Sara Dziri en Lefto Early Bird, die een nieuwe programmering presenteert en DJ Gayance, producer Djrum, en het Black Rave Culture trio, dat een B2B zal doen met Mia Koden.

DE FLOW ERIN, DE WIND IN DE ZEILEN

Rap en hiphopcultuur in het algemeen zijn een van de pijlers van het festival. Dit jaar kruisen internationale artiesten als Aminé, Ice Spice en Skepta het pad van Gazo, Josman, Dinos en Kaaris, die zijn album 'Or Noir' presenteert, evenals Isha en Limsa d'Aulnay, SCH en Luidji. De nieuwe scene, aangevoerd door Zamdane, Rounhaa, Luther, Jolagreen23 en Kerchak, staat in de schijnwerpers op #dour2024, samen met revelaties Angie & Lazuli, Nayra en tientallen andere rap-, drill-, grime-, trap- en hiphopartiesten. Het Amerikaanse fenomeen TiaCorine, de Frans-Gabonese rapper Vicky R en de Belgische Absolem voegen zich vandaag bij de line-up van het festival.

ALMACHTIGE ROCK

Voor het tweede jaar op rij maakt rock een opvallende doorbraak in het programma van het Dour Festival. Rockliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Le Garage, een podium dat aan het genre is gewijd. In juli zullen de legendarische The Libertines, het symbool van een hele generatie Britse rock, het voortouw nemen, samen met artiesten als Altın Gün, Brutus, Girls in Hawaii, Puggy, Shame, Sick Of It All of Terror en vele andere bands die dol zijn op overdrive en flanger. Deze line-up wordt vandaag aangevuld met post-punk van Baby's Berserk, Gilla Band en Gurriers, psychedelische rock van Gros Coeur, Franse cold wave van Gwendoline, post-rock van Hansel, psych-jazz van KAU, de terugkeer van noise-core grootheid KLAKMATRAK, arty punk van Milk TV, mathcore van Oddism, metacore van Pro-Pain, stonerrock van 7 Weeks, punk van Vulves Assassines, garagepunk van Girls in Synthesis en Warm Exit, en een DJ-set van Belg Elzo Durt.

LAGE FREQUENTIES, HOGE HARTSLAG!

Basmuziek en het Dour Festival hebben al tientallen jaren een heftige liefdesrelatie. De grootste namen in het genre hebben het festivalprogramma opgeluisterd. Of het nu drum and bass, dubstep of psytrance is, basmuziek is een genot voor de puristen van het genre, de liefhebbers van 160 BPM, hakkende bassen of zelfs headbangen. Dit jaar is Dour Festival trots om de terugkeer van de Fransman Billx aan te kondigen, en de eerste optredens van Le Wanski en Rakoon, die de affiche zullen delen met een aantal kopstukken uit het genre. De lokale helden van Ganja White Night maken een grote terugkeer naar hun thuisland, terwijl het duo dat onlangs werd bekroond met de Brit Award voor Beste Producer, Chase & Status, een live optreden zal geven. België's Netsky zal ons meenemen voor een trip op zijn drum and bass en liquid funk, en Subtronics zal ons katapulteren richting de dubstep-planeet.

DE AFROBEAT-REVOLUTIE 

Afrobeat-muziek ondergaat momenteel een grote evolutie. De nieuwe Nigeriaanse sterren van het genre, Rema en Omah Lay, brengen een revolutie teweeg in het genre dat werd uitgevonden door Fela Kuti aan het begin van de jaren '70. Een van zijn zonen, Femi Kuti, komt deze zomer naar Dour Festival voor een uitzonderlijke liveshow, begeleid door The Positive Force, die de originele highlife en funk in ere houdt. De garage-punk highlife van The Cavemen en de Gqom energie van Phelimuncasi zullen ons tenslotte meeslepen in uitzinnige ritmes.

DE KRACHT VAN HET COLLECTIEF

Als Dour Festival een huis zou zijn, zou het een enorme gedeelde flat zijn. Als het een stuk software zou zijn, zou het open source zijn. Zozeer is het evenement gebouwd op de collectieve geest van zijn gemeenschap, op de som van de muzikale niches waarvoor het zijn deuren opent en op de vele collectieven die het uitnodigt om hun eigenzinnige touch aan de programmering te geven.

In 2024 zal de internationale experimentele elektronische scene, onder leiding van Arca, een prominente plaats innemen op het festival. Zij wordt geflankeerd door de Engelse Shygirl, die haar Club Shy show presenteert, maar ook Sega Bodega, Amnesia Scanner, LSDXOXO liveBambii, M I M I, en haar Venezolaanse collega's DJ Babatr en MJ Nebreda en haar Belgische BFF Nkisi.

Tal van collectieven zijn uitgenodigd om dit jaar deel uit te maken van de enorme #dour2024 line-up. Het legendarische Britse label Hyperdub (Burial, Flying Lotus, Laurel Halo...), dat dit jaar zijn 20e verjaardag viert, nodigt zijn oprichter Kode9 uit voor een live optreden met Flowdan naast sensaties Loraine James en Tim Reaper. Eurodance- en trancecollectief La Darude is dit jaar terug voor een B2B2B2B tussen Canelle Doublekick, DJ Kwamē, Die Klar en Zorza, terwijl het Berlijnse collectief en label Live From Earth met haar hyperpop rave de rode loper uitrolt voor DJ Gigola, horsegiirL, MCR-T en Promis3.

Ook dit jaar viert Dour Festival haar jarenlange relatie met de Franse raptrendsetter Grünt door hen een middag de vrijheid te geven om het Labo-podium te bestormen, waarvoor ze Jolagreen23, Berwyn, Malo, Sadandsolo en Lazza Gio uitnodigen.

KROP IN DE KEEL

Van James Blake en Ezra Collective tot Oscar and the Wolf, Charlotte Adigéry & Bolis Pupul, Irène Drésel en Zaho de Sagazan,... Live muziek - of het nu pop, jazz of elektronica is - is kenmerkend voor deze Dour-editie. Vandaag voegen het Franse Bagarre en de Belgische AiliDushime, Kowari en Oriana Ikomo zich bij de line-up van 2024.

DOUR ROOTS FESTIVAL

Geleid en geïnspireerd door een Jamaicaanse scene die de kleuren en het embleem van de Ethiopische leeuw draagt, zijn reggae en zijn dub-varianten altijd vitaal voor Dour Festival geweest, met zelfs een eigen podium, de Dub Corner. Hoewel de volledige line-up voor dit podium pas over een paar weken bekend wordt gemaakt, heeft Dour Festival nu al aangekondigd dat L'Entourloop, Dub Sheperds, Joe Yorke en Mungo's Hi Fi feat. Aziza Jaye & Solo Banton zich aansluiten bij Kabaka Pyramid, Naâman, Protoje en Queen Omega & The Royal Souls.

Daar is-ie dan! De line-up van Dour Festival 2024 is nu compleet. Honderden artiesten zullen een heel terrein en een hele gemeenschap in vervoering brengen voor 5 dagen en 5 nachten vol liefde en alternatieve muziek.

Tot over een paar weken voor de laatste aankondigingen van Dub Corner en Rockamadour. Schuif van 17 tot 21 juli aan voor een uitzonderlijke editie van Dour Festival.

 
Related bio's: