COCOJR. heeft een nieuw album uit

COCOJR. heeft een nieuw album uit

© cnr/music
NA 22 JAAR... Nieuw Solo album voor COCOJR.

Het was 22 jaar geleden (1997) dat Cocojr. zijn laatste full album had uitgebracht (Acting Like Glass) Nu is er ‘Rediscovered’ en dan mag je zo’n titel al eens letterlijk nemen. 

 

‘Ik was nummers aan het schrijven voor een nieuwe plaat, toen de vraag kwam van JOE om wekelijks een coverversie te maken van een nummer uit hun Top 2000. Ik was meteen gewonnen voor het idee omdat ik altijd al een grote fan en voorstander ben geweest van verrassende - en doorleefde covers.

Bovendien kwam ik al gauw tot de constatatie dat ik met de keuze van mijn covers evengoed het verhaal kon vertellen dat ik toen aan het schrijven was…

 

Dit album gaat over een ‘gecompliceerde passionele romance’ die, met vallen en opstaan, geduurd heeft van Augustus 2017 tot Augustus 2018 en de naweeën en het verwerken ervan… Het is dus eigenlijk een concept-plaat ;-)

 

Wat hebben ‘Blood On the Tracks’ van Bob Dylan, ‘Rumours’ van Fleetwood Mac, ‘The Visitors’ van Abba en ’Back To Black’ van Amy Winehouse met elkaar gemeen? Het zijn stuk voor stuk fantastische break-up platen! Toen Bob Marley  het album ‘Exodus’ schreef, leefde hij in ballingschap in London na een mislukte aanslag op zijn leven. Ook niet onbelangrijk was zijn passionele romance met de toenmalige Miss World, Cindy Breakspeare. In 1999 riep Time magazine het album Exodus uit tot ‘beste album van de 20e eeuw’. M.a.w: intense gevoelens veroorzaken wel eens mooie platen ;-)

 

‘Rediscovered’ is deels een break-up plaat, maar ze belicht ook andere facetten en stadia van een uiteindelijk stukgelopen relatie.

The Good Times: Perfect day, l’été Indien, Slave to love 

The Struggle: Suspicious Minds , I don’t wanna talk about it, Don’t let me be misunderstood, Love don’t come easy

The Aftermath: l’été Indien, One thing I can’t erase

The Insights: Roll with the punches, Eyes without a face

 

Meerdere ‘oorspronkelijke versies’ van de covers op deze plaat waren op zich ook al covers.

(‘Suspicious Minds’ -  ‘I don’t wanna talk about it’ – ‘l’ été Indien’ – ‘Don’t let me be misunderstood’ – Tonight)

 

‘Nightclubbin’ van Grace Jones bestaat voor meer dan de helft uit covers. En toch is die plaat een van mijn ‘all time favourites’, baanbrekend en cruciaal. De sound van ‘the Compass Point All Stars’ was zelfs een van de ijkpunten voor ‘Rediscovered’. Deze plaat is daarom ook een ode aan de veel te jong overleden Alex Sadkin(1949-1987), producer van onder meer ‘Warm Leatherette’& ‘Nightclubbing’ van Grace Jones, ‘Sheffield Steel’van Joe Cocker en verantwoordelijk voor de mix van ‘Speaking in Tongues’ van The talking Heads..

 

Daarnaast ben ik ook fan van de The Dap-Kings (de huisband van het New Yorkse Daptone-label die door producer Mark Ronson werd ingehuurd voor een aantal tracks op het Amy Winehouse-album ‘Back to Black’ (o.a. RehabYou Know I'm No Good, Love is a losing game) En uiteraard ook van Booker T. & the M.G.'s, de huisband van het Stax-label, wiens strakke, onberispelijke grooves te horen zijn op klassieke hits van Otis Redding, Wilson Pickett, Carla Thomas, Albert King en Sam & Dave.

 

Ondanks het feit dat ik hen wil eren is het geenszins mijn bedoeling om te imiteren of te kopiëren! Ik heb het geluk te kunnen rekenen op mijn eigen huisband

die al jaren mijn natte romen begeleidt. In 1999 heb ik ‘Cocojr. & The All Stars’ opgericht, een party-band met ster-muzikanten, een kweekvijver voor succesvolle samenwerkingen. Patrick Dorcean was onze eerste drummer, Chantal Kashala was er in 1999 al bij, Luc Weytjens ook.  Anno 2019 maken ook Roberto Mercurio & Pallieter Van Buggenhout deel uit van de vaste bezetting. Nina Babet zingt ook al meer dan 15 jaar mee, etc. 

Dit jaar vieren we ons 20-jarig jubileum. Zoals Wannes Van De Velde ooit zong: Ne zanger is een groep.

 

Connectie is het toverwoord – ‘connection rediscovered’

Alles in mijn leven draait rond connectie

Die ‘gecompliceerde passionele romance’ was het natuurlijke gevolg van connectie… ‘De klik’

 

Ik moet een connectie hebben met een song voor ik hem kan coveren, ik moet connectie vinden met mijn muzikanten

en ik ga steeds op zoek naar connectie met mijn publiek….’

Related bio's:
Tags:
Coco Jr.