Nieuw seizoen Helden van Hier: Door het Vuur

Nieuw seizoen Helden van Hier: Door het Vuur

© vtm
Helden van Hier: Door het Vuur toont reddingsactie na ingestorte stelling

Het zijn beelden die niemand onberoerd laten: het moment waarop een stelling van vijf verdiepingen nabij Antwerpen Centraal het in oktober vorig jaar begaf. Met dat beeld opent het nieuwe seizoen van Helden van Hier: Door het Vuur, vorig jaar goed voor 568.000 kijkers (live +7). Vanaf woensdag 3 april geven de brandweermannen en –vrouwen uit de Zone Antwerpen opnieuw een inkijk in hun reddingsacties en het reilen en zeilen op de kazerne.

Brandweer Zone Antwerpen: met haar wereldhaven, dichtbevolkte binnenstad en groot aantal risicobedrijven is het een zone die élke dag uitdagingen biedt. Zevenhonderd pompiers, onderofficieren en officieren werken er dag en nacht en moeten voorbereid zijn op de meest ondenkbare scenario’s. De camera’s van makers Geronimo volgen hen in Helden van Hier op de voet en tonen de reddingsacties vanop de eerste rij.

In de eerste aflevering geven de camera’s onder andere een unieke inkijk in de grote reddingsoperatie die in oktober vorig jaar ontstond nabij het station Antwerpen Centraal. Toen stortte een stelling van vijf verdiepingen hoog plots naar beneden. Een gigantische wirwar aan kapotte buizen en stenen bedekte de drukke straat. Helden van Hier toont hoe tientallen brandweermannen zich de hele dag in het zweet werkten om mogelijke slachtoffers te vinden en te bevrijden.

Dit heb ik nog nooit gezien”, getuigt adjudant Chris in de uitzending. “Dat was totale chaos. We wisten dat wie onder die stelling terecht was gekomen zwaar gekwetst zou zijn en dat we dingen zouden zien die we in ons leven nog niet gezien hadden. Op zo’n moment is er een hele grote concentratie nodig.” Helden van Hier volgt adjudant Chris en zijn ploeg tijdens hun loodzware reddingsactie. Waar de camera’s voor nieuwsverslaggeving stopten, draaiden die van Helden van Hier verder.

Verder rukt de ploeg ook uit naar een bejaarde man, wiens plafons is ingestort. De man is erg aangedaan door de ravage in zijn huis. Brandweerman Bram biedt troost met een soepje en een babbel. Tijdens een evacuatieoefening klimmen de brandweermannen- en vrouwen naar de top van de Antwerpse kathedraal om vervolgens vanop 123 m hoogte naar beneden te dalen. Vroeg in de ochtend wordt het brandweerkorps ook opgeroepen voor een uitslaande brand in een wellnesscentrum. Bij aankomst staan ze voor een enorme vlammenzee die alleen maar groter lijkt te worden…

 

Related bio's: