Oostende voor Anker wordt uitgesteld naar 2021

Oostende voor Anker wordt uitgesteld naar 2021

© Stad Oostende
Oostende voor Anker annuleert editie 2020 naar 2021.

Het grootste maritieme festival van België heeft beslist om de editie van dit jaar niet te laten doorgaan. Tijdens het Pinksterweekend van vrijdag 29 mei tot maandag 1 juni zou Oostende 150 internationale schepen verwelkomen, maar door de recente ontwikkelingen rond het coronavirus is beslist om het evenement af te gelasten. 

Oostende voor Anker lokt jaarlijks meer dan 200.000 bezoekers waardoor het maritieme stadsfestival al meer dan 20 jaar een vaste waarde is voor de Stad aan Zee.

Ondanks het belang van Oostende voor Anker, werd nu reeds beslist om het evenement dit jaar niet te organiseren en te verplaatsen naar volgend jaar. Dit omwille van verschillende redenen die verbonden zijn aan de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus. 

Op vandaag is het nog onduidelijk hoelang de verscherpte maatregelen in België en in onze buurlanden zullen blijven gelden. Heel wat schepen komen afgevaren uit deze landen, een reis die vaak enkele weken duurt. Als de huidige reisrestricties nog een lange tijd verlengd worden, zullen heel wat schepen straks wellicht niet kunnen vertrekken uit hun thuishaven. Zo komt een groot deel van de schippers uit Nederland, waar het evenementenverbod nu geldt tot 1 juni. Ook voor de schippers uit het Verenigd Koninkrijk en andere Europese landen zijn de restricties voor een langere tijd te verwachten.

Daarnaast wil de stad Oostende haar verantwoordelijkheid nemen. Ondanks het toeristisch belang van dit evenement, lijkt het niet verstandig om kort na een lockdown periode een massa-evenement te organiseren waar veel mensen elkaar op een compacte ruimte ontmoeten. De veiligheid van onze organisatoren, schippers, deelnemers en bezoekers primeert.

Het vele voorbereidende werk gaat echter niet verloren. Dit jaar was n.a.v. de opening van Het James Ensorhuis voor het thema ‘Ensor in Zee’ gekozen. Het thema zal voor volgend jaar behouden blijven en ook de schepen die reeds vastgelegd werden, worden geconfirmeerd voor volgend jaar. De nieuwe datum van 27 tot 30 mei 2021 kan meteen in de agenda aangestipt worden.

Meer informatie over het programma van de volgende editie kun je vanaf februari 2021 terugvinden op www.oostendevooranker.be

Related bio's:
Meer nieuws over: