VRT en Boek.be verwelkomen meer dan 300 auteurs op Boekenmarathon

VRT en Boek.be verwelkomen meer dan 300 auteurs op Boekenmarathon

© VRT
tijdens alternatieve Boekenbeurs

Met ruim 125.000 bezoekers in 2019 vormt de Boekenbeurs elk jaar een hoogmis van literair plezier en leesinspiratie voor de vele boekenliefhebbers. Door de coronacrisis kan de Boekenbeurs dit jaar niet doorgaan in zijn fysieke vorm, maar de VRT en Boek.be organiseren een bijzonder alternatief: van 1 tot en met 11 november ontvangt Tom De Cock 300 auteurs tijdens een grootse Boekenmarathon in Antwerpen. Dagelijks trekken ook bekende vliegende reporters door Vlaanderen om het leesvirus maximaal te verspreiden. Zo willen de VRT en Boek.be heel Vlaanderen aan het lezen krijgen en er samen met de auteurs en uitgeverijen - en bij uitbreiding de hele boekensector - een bijzonder boekenfeest van maken.

Grootste boekenprogramma in Vlaanderen

Van zondag 1 tot en met woensdag 11 november ontvangt boekenliefhebber en radiomaker Tom De Cock zo'n 300 grote namen uit de Vlaamse en internationale boekenwereld op een Boekenmarathon. Tom interviewt hen coronaproof over hun nieuwste boek vanuit de lege hallen van Antwerp Expo. Fictie, wetenschap, kookboeken, young adult, poëzie, bekende namen, debutanten, internationale supersterren... Voor elk wat wils. Onder anderen Nicci French, Hillary Mantel, Ish Ait Hamou, Ilja Leonard Pfeijffer, Pieter Waterdrinker, Kader Abdolah, Jonas Jonasson, Anneleen Van Offel, Nigella Lawson, Pascale Naessens,  Esther Gerritsen, Sigrid Nunez en Marc de Belschuiven aan bij Tom.

De VRT en haar radio- en televisiezenders zullen allen op hun eigen manier aandacht schenken aan de Boekenmarathon en boeken in het algemeen:

  • Zo zal de Boekenmarathon rechtstreeks te volgen zijn via livestream op VRT NU. De gesprekken worden ook afzonderlijk gecapteerd en op VRT NU geplaatst. 

  • LangZullenWeLezen stuurt dagelijks een boekennieuwsbrief uit met de belangrijkste hoogtepunten en opvallende nieuwigheden.

  • Radio 1 zal in de herfstvakantie elke dag van 9.00 tot 12.00 uur Het boekenfeest uitzenden, met Ruth Joos als gastvrouw. Dagelijks schuift ook een boekengezicht van Radio 1 mee aan tafel: Koen Fillet, Annelies Moons, Lieven Vandenhaute, Lieven Van Gils en Sven Speybrouck. Het boekenfeest van Radio 1 loopt van zondag tot zondag en wordt bij Friedl’ Lesage in Touché geopend en afgesloten. 

Meer info over de boekenplannen van de VRT-merken volgt in de loop van oktober. 

Vliegende reporters

In boekhandels, stripateliers en zelfs in de wilde natuur borrelt en bruist het rond boeken begin november. Daarom stuurt Tom De Cock elke dag bekende vliegende reporters op pad. Onder andere Christophe Haddad (Eén), Joris Hessels (Canvas), Sien Wynants (Ketnet), Heidi Lenaerts (Klara) en Showbizz Bart (Radio 2) strijken neer in alle uithoeken van Vlaanderen en zoeken er naar nog meer leesinspiratie. Zo volgen ze live de opening van de tentoonstelling van Bart Moeyaert en Peter Van den Ende, ontdekken ze de soundtrack van Piet Godaer bij het boek van Steven Van Belleghem enduiken ze mee in de keuken van Loïc Van Impe. 

De Boekenmarathon: van zondag 1 tot en met woensdag 11 november. Op zondagen van 13.00 tot 21.00 uur en op andere dagen van 12.00 tot 20.00 uur via VRT NU en Boekenbeurs.be. 

Het boekenfeest: elke dag van de herfstvakantie van 09.00 tot 12.00 uur op Radio 1 (op woensdag 3 november van 10.00 tot 12.00 uur, na de Amerikaanse verkiezingsnacht) en via VRT NU, en in Touché op zondag 1 en 8 november van 11.00 tot 13.00 uur op Radio 1 en via VRT NU. Op woensdag 4 november start de aflevering van Het boekenfeest later door een uitzending over de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Related bio's:
Tom De Cock