Andy Peelman vervoegt politiediensten over de hele wereld
Andy Peelman vervoegt politiediensten over de hele wereld
Andy Peelman is naast acteur in De Buurtpolitie, ook écht politieagent. In Andy op Patrouille volgt hij vanaf 15 oktober elke dinsdag om 20.35 lokale politiediensten over de hele wereld. Hij trekt er het plaatselijke uniform aan en gaat mee op interventie met zijn collega's van o.a. de Policía Nacional van Colombia, het Sheriff's Office van de Amerikaanse staat Virginia of de Border Police van Israël. Hij past zich aan aan de gewoonten van de policiers, maar blijft altijd zijn warme, humoristische en enthousiaste zelf. Andy beleeft vanop de eerste rij met welke problemen zijn buitenlandse collega’s geconfronteerd worden en hoé en met welke middelen ze die (proberen) oplossen. Hij gaat op zoek naar de verschillen en gelijkenissen met hoe agenten hier in België werken. En hij leert collega's kennen die dezelfde passie delen: politiewerk.
Andy Peelman: "Dit programma is voor mijn een geweldige kans en het beste van twee werelden: politieagent zijn én tv maken.”
De politiediensten waarmee Andy meeloopt, zijn erg verschillend. In het ene land krijgt hij een vaste agent-compagnon die de hele periode zijn begeleider blijft, in andere landen wisselt die collega dan weer per dienst. In het ene land mag hij all the way gaan en hetzelfde werk doen als de lokale agenten, op een ander continent is dat dan weer een stuk beperkter. Maar overal valt op dat de Belgische agent snel aanvaard wordt door zijn collega’s, net omdat hij één van hen is, en door zijn warme inborst en een grapje dat nooit ver weg is. Als de situatie zich ertoe leent.
AFLEVERING 1 OP DINSDAG 15 OKTOBER 2019
Calhoun, Mississippi, USA: Andy Peelman gaat mee op patrouille met een deputy van een Sheriff's Office met bescheiden middelen. Deputy Jimmy Wiygul staat er voor de meeste taken alleen voor in een politiezone die maar liefst 10 keer zo groot is als Brussel.
Vooraleer hij mee met Jimmy op patrouille mag, moet Andy bewijzen dat hij echt kan schieten. Nadat hij met vlag en wimpel slaagt, helpt hij de deputy bij de diverse oproepen die binnenstromen. Jimmy is blij met wat hulp, want eigenlijk is het eenvoudig: als er iets moet gebeuren, is hij degene die de baan op moet. Dat kan zijn voor de beveiliging op een basketwedstijd, of het bestrijden van alcoholgebruik en -bezit. Calhoun is immers een “dry county”: er mag nergens alcohol gedronken worden, ook niet thuis. Wanneer de sheriff een anonieme tip heeft gekregen dat er illegale praktijken met alcohol plaatsvinden in een woonst, vallen Jimmy en Andy binnen met een huiszoekingsbevel.
Ook het gebruik van zware pijnstillers, die soms 50 keer sterker zijn dan heroïne, is een zware epidemie in Amerika. Andy ondervindt de verslavingsplaag al snel aan den lijve wanneer hij enkele mannen moet oppakken voor het rijden onder invloed.
Samen met Jimmy gaat hij achter een bestuurder aan die vluchtmisdrijf heeft gepleegd. Wanneer hij het verhaal van de persoon in kwestie hoort en meer te weten komt over de schrijnende situaties waarin deputy Jimmy soms verzeild geraakt, houdt Andy het even niet meer droog.