Boekenbeurs 2019 opent de deuren

Boekenbeurs 2019 opent de deuren

© Dieter Dewulf
Maandag 28 oktober was de er de feestelijke vooropening van de Boekenbeurs 2019!

Op de feestelijke Vooropening opende Vé Bobelyn, Verantwoordelijke van de Boekenbeurs, officieel de 83ste editie van de Boekenbeurs, in aanwezigheid van Vlaams Minister-President en minister voor Cultuur Jan Jambon en Antwerps Schepen voor Cultuur Nabila Ait Daoud.

De Boekenbeurs 2019 opent de deuren voor het publiek op dinsdag 29 oktober 2019, maar op een druk bijgewoonde Vooropening werd de beurs alvast feestelijk op gang getrapt. Veel aandacht gaat dit jaar naar vernieuwing, de auteur en, natuurlijk, de bezoeker. Audiotours met een auteur, auteursportretten, debutanten in de kijker, met een auteur op café,… Meer dan ooit krijgen bezoekers de kans om hun favoriete schrijvers te ontmoeten. 

Ik open met plezier vandaag dit boekenfeest. Mijn missie hier is auteurs verbinden met lezers en hiermee een maximale beleving creëren in een wereld van verandering,” zegt Vé Bobelyn, Verantwoordelijke van de Boekenbeurs. “Het boek is meer dan een product: het heeft een maatschappelijke en culturele meerwaarde. We roepen onze nieuwe minister van cultuur dan ook op om met gedreven mensen nieuwe ideeën over het boek uit te wisselen. Wij reiken hem alvast de hand uit om de toekomst van het boek te concretiseren.”

Minister-President en minister voor Cultuur Jan Jambon: “De digitale samenleving legt een enorme mentale druk op ons allemaal. Het moet altijd allemaal sneller en sneller, terwijl we ook nood hebben aan rust en diepgang. Hoe je het ook draait of keert, het boek - in zijn traditionele fysieke verschijningsvorm, is één van de weinige bakens van rust en diepgang die we nog hebben.

“Antwerpen is een echte stad van schrijvers en boeken,” zegt Nabila Ait Daoud, Antwerps Schepen voor Cultuur. “Ik ben zeer blij dat de Boekenbeurs er mee voor zorgt dat Antwerpen niet enkel een rijk literair verleden heeft, maar ook kan verder bouwen aan een grootse literaire toekomst!” 

Port of Antwerp is, net als Boek.be, in beweging en surft op een stroom van vernieuwing en openheid,” zegt Nathalie Van Impe, Chief Marketing & Communication Officer bij Port of Antwerp. “De haven is een plek van verhalen. Daar vinden de Port of Antwerp en de Boekenbeurs elkaar.”

Vernieuwing en beleving

De Boekenbeurs is één van de grootste en belangrijkste culturele evenementen van het land en dat reflecteert zich in talloze standactiviteiten, signeersessies met literaire, non-fictie-, kinder- en lifestyle-auteurs, events op verschillende auteurspodia en een wereldrecordpoging.

In het vernieuwingstraject van de Boekenbeurs verschuift de aandacht steeds meer naar de beleving van de bezoeker. Daarom wordt dit jaar extra ingezet op verschillende belevingsfactoren: het aantal handtekeningen die auteurs zetten, hoeveel bezoekers de podiumactiviteiten bijwonen en hoe zij deze ervaren, en er komt een heuse bezoekersbevraging. Boekenbeursbezoekers zullen uitgebreid hun stem kunnen laten horen over hoe zij de beurs beleven, wat er beter kan en hoe zij de beurs van de toekomst zien.

De Boekenbeurs is open van dinsdag 29 oktober tot en met zondag 3 november, en van woensdag 6 november tot en met maandag 11 november. Alle informatie en tickets vind je op www.boekenbeurs.be

 

##

Vlot naar de Boekenbeurs? Bezoek www.slimnaardeboekenbeurs.be en www.slimnaarantwerpen.be

Wees als eerste op de hoogte met de Boekenbeursblog op www.boekenbeurs.be/blo

Related bio's:
Vé Bobelyn