Jill Peeters maakt met Canvas reeks over klimaat.
Jill Peeters maakt met Canvas reeks over klimaat.
We weten het ondertussen maar al te goed: we hebben onze planeet ziek gemaakt. Maar kunnen we haar ook weer gezond maken? Kunnen we haar nog redden op intensieve zorg? Of moeten we stilaan denken aan palliatieve zorgen voor de natuur? Wat moeten we nu eerst doen? En wat houdt ons vandaag nog tegen? Jill Peeters gaat in een documentaire reeks voor Canvas op zoek naar antwoorden op die vragen. Ze gaat ervan uit dat iedereen in een mooie en veilige omgeving wil leven, met schone lucht en pure natuur. In vier afleveringen onderzoekt ze hoe het dan komt dat we, ondanks al onze kennis, er toch niet in slagen om het tij te keren. Of wordt er, zonder dat we het weten, al gebouwd aan een mooiere wereld? En hoe zal die er dan uitzien?
De opnames van de reeks gaan binnenkort van start. De uitzending op Canvas is voorzien in het najaar van 2021.
Toen de wereldleiders in december 2015 het Klimaatakkoord van Parijs ondertekenden, was er even een hoera-momentje voor het klimaat. Nooit eerder kwamen zoveel landen overeen om zo snel mogelijk en op een rechtvaardige manier iets te doen aan het verstoorde klimaat, dat mensen hun veilige en gezonde leefomgeving afneemt.
Vandaag ligt Parijs vijf jaar achter ons en stellen we vast dat de CO2-uitstoot nog elk jaar stijgt. Overal in de wereld plundert en vervuilt de mens de natuur. Mensen slaan op de vlucht voor de gevolgen van droogte, hitte, bosbranden, orkanen en overstromingen. En alsof dat nog niet genoeg is, vertelt de wetenschap ons nu dat klimaat niet de enige bedreiging is voor het voortbestaan van de mensheid. Ook het enorme verlies aan biodiversiteit moet even dringend aangepakt worden.
Jill Peeters: “Ik vraag me voortdurend af hoe het komt dat we wéten wat er op ons afkomt, dat we zelfs de oplossingen kennen, en dat er toch ‘niets’ gebeurt. Net daarom wil ik zo graag dit programma maken met Canvas. Als je dagdagelijks bezig bent met het weer te voorspellen, gun je jezelf niet de tijd en ruimte voor de dingen die er echt toe doen. De verstoring van het klimaat en het verlies van onze biodiversiteit zijn zonder meer de grootste uitdagingen die wij, als mens, nu al recht in de ogen kijken. Vooral het onrecht dat hiermee gepaard gaat, raakt me. Toen ik stopte als weervrouw, hoorde ik dat veel mensen me gingen missen voor mijn zonnige weerberichten, maar misschien nog meer voor mijn klimaatwerk. Ik zie dat ook aan de mensen die mij blijven contacteren: beleidsmakers, ondernemers, jongeren… ze hebben nood aan een vertrouwenspersoon die hen een heldere uitleg kan geven over de onzekerheden waarmee ze worstelen, en de mogelijkheden die ze zien. Dit programma past perfect binnen dat verhaal dat ik wil vertellen.”
Jill Peeters (45) was bijna 20 jaar lang de weervrouw van VTM. In die periode groeide ze ook uit tot een experte in het helder uitleggen van de wetenschap van het klimaat en de complexiteit van de natuur. Voor dit engagement kreeg ze onder meer een Europese prijs, de Wablieft-prijs en het Ereteken van de Vlaamse Gemeenschap. Jill Peeters richtte ook Climate without Borders op, een wereldwijd netwerk van weermensen die over de grote klimaatuitdaging spreken.