Siska Schoeters ontvangt acht vluchtelingen

Siska Schoeters ontvangt acht vluchtelingen

© VRT
Siska Schoeters maakt een reeks op één over vluchtelingen"Durf te vragen"nieuwe reeks

In de derde aflevering van Durf te vragen ontvangt Siska Schoeters acht mensen die gevlucht zijn uit hun geboorteland. Zij antwoorden op gedurfde vragen als “Zijn jullie hier om onze job af te pakken?” en “Zijn er niet heel veel terroristen onder jullie?"

70,8 miljoen mensen zijn wereldwijd op de vlucht voor oorlog en vervolging. Sommige van hen proberen in België een nieuw leven op te bouwen, zoals bijvoorbeeld Karrar. Hij vluchtte uit Irak omdat hij niet gelovig was en daardoor in gevaar was. Met hem bezoekt Siska na vier jaar opnieuw het asielcentrum waar hij woonde. Maryam kwam uit Afghanistan als klein meisje aan in een van de strengste winters van België. 22 jaar later ondervindt zij nog steeds veel vooroordelen.

Durf te vragen: op dinsdag 15 september om 20.40 uur op Eén.

De geportretteerden

Abdulrahman Ojaimi (Irak, 33 jaar, woont in Mechelen)

Toen zijn thuisstad Mosul in 2014 in de handen van IS viel, had Ojaimi naar zijn aanvoelen drie keuzes: zich bij hen aansluiten, tegen hen vechten als Irakese soldaat, of voor vrede kiezen en vluchten. Na een jaar van twijfel en valse hoop koos hij voor het laatste. Hij verstopte zich in een groentewagen en zette via Turkije koers naar Europa.

Durf te vragen: op dinsdag 15 september om 20.40 uur op Eén.

 

Related bio's:
Siska Schoeters