WEG MET ONS MA:Cultuurshock voor mama van Niels Destadsbader

WEG MET ONS MA:Cultuurshock voor mama van Niels Destadsbader

© vtm
WEG MET ONS MA: AFLEVERING 3 OP MAANDAG 11 MAART OM 21.40 BIJ VTM

Hij is net ereburger geworden van zijn thuishaven Deerlijk, maar op maandag 11 maart haalt Niels Destadsbader zijn mama Catherine (58) even weg van onder de kerktoren. In aflevering 3 van Weg Met Ons Ma reist hij met haar naar het bruisende India, het land van meer dan 1 miljard inwoners. Niet bepaald voor een culturele uitstap, wel voor een grensverleggend avontuur. Catherine zal er een verjaardag beleven om nooit meer te vergeten, inclusief een confrontatie met haar grootste angst: ratten.

Ik ben een echt moederskindje”, geeft Niels toe. “Mijn ma en ik zijn bijna een kopie van elkaar. Op de meeste momenten komen we zéér goed overeen, maar als we ruzie hebben is het kletterende ruzie. Zij is ook de eerste die meehuilt als ik verdriet heb.” Dat Catherine niet gek is op reizen weet Niels al. “Ze heeft schrik van andere culturen, schrik van het onbekende.” De trip naar India wordt dus een cultuurshock vanjewelste.

Hoe ver durft zijn ma te gaan wanneer ze uit haar comfortzone wordt gerukt? Dat is wat Niels wil weten. In India zegt de traditie dat wie zijn angsten wil overwinnen, over hete kolen moet lopen. Dat is dus wat Catherine te doen staat. Op haar verjaardag wordt ze door haar zoon immers op een heel bijzonder verjaardagscadeau getrakteerd: een uitstap naar de Karni Mata tempel, waar het krioelt van de ratten. “Het wordt een verjaardag die je nooit zal vergeten”, aldus Niels.

Tijdens hun 6-daagse roadtrip reizen Niels en Catherine ook naar de hoofdstad New Delhi, waar een tuktuk hen door het helse verkeer loodst. India is gelukkig niet alleen het land van de drukte en de chaos, maar ook van stilte en meditatie. Bij een traditionele ‘sadhoe’ ondervinden Niels en Catherine wat dat met hun lichaam doet. Nadien zijn ze uitgenodigd bij een Indische familie, waar men met 57 onder één dak woont. Ook een bezoek aan een opvangtehuis voor achtergelaten kinderen hakt er stevig in. Als verpleegster is Catherine erg begaan met het welzijn van anderen. Het besef dat India te groot is om voor iedereen het beste te willen, valt haar zwaar…

 

Related bio's: