Prof. Swennen - “Als je aan de top wil blijven staan, dan moet je blijven innoveren.”

Prof. Swennen - “Als je aan de top wil blijven staan, dan moet je blijven innoveren.”

© Vier
Aflevering 5 Topdokters, morgen om 20.35 op VIER

Prof. Gwen Swennen behandelt in AZ Sint-Jan elke dag mensen met functionele of esthetische problemen in het gezicht. Hij specialiseerde in Duitsland en staat internationaal bekend om zijn innovatieve aanpak: “Als je aan de top wil blijven staan, dan moet je blijven innoveren.” Deze week is hij in München op het grootste Europese congres voor mond-, kaak-, en aangezichtschirurgie waar hij zijn zelf ontwikkelde instrumenten zal voorstellen.

In AZ Sint-Jan in Brugge toont hij zijn kaakoperatietechnieken aan buitenlandse chirurgen. Ook ziet hij een patiënt die een oogkasbreuk opliep. Daardoor ligt één oog dieper en lager in de oogkas dan het andere en kan de man zijn oogbol moeilijk bewegen. Hij zal de oogkas moeten reconstrueren.

Met één van zijn patiënten is  prof. Swennen bevriend geworden. Bart Versluys, topondernemer kreeg een jetski recht in zijn aangezicht en kwam bij hem terecht: “De oogkassen, het middengezicht, de neus en de onderkaak, alles was volledig verbrijzeld. Dat is een grote puzzel en dan begin je daaraan te werken, van boven naar beneden. Alles wordt met plaatjes en schroefjes gedaan, dus hij zit vol, vol, vol met honderden schroefjes.” Prof. Swennen volgt hem nog steeds op en ze gaan regelmatig lunchen.

Roboturoloog prof. Karel Decaestecker behandelt in UZ Gent tijdens een spannende operatie een patiënte met een niertumor. 

Dr. Vandenbroucke - “Ik ben vrij close met mijn patiënten. Ik denk dat bij veel artsen de afstand behoorlijk groot is en ik probeer die toch zo klein mogelijk te maken.”

Eén van de patiënten van geriater dr. Ann Vandenbroucke in AZ Damiaan heeft vocht op de longen en last van duizeligheid. Aan dr. Vandenbroucke om een diagnose te stellen.

Topdokters - elke maandag om 20.35 op VIER

Related bio's:
Tags:
Topdokers, VIER